Shakira undviker rättegången om skattebedrägeri

Den colombianska popstjärnan Shakira nådde i dag måndag en uppgörelse för att undvika en rättegång i Spanien med risk för fängelse.

Shakira

I fredags skrev vi om att Shakira skulle inställa sig för rättegång i Barcelona, för att bemöta anklagelserna om att ha lurat skattemyndigheterna på 14,5 miljoner euro. En rättegång där hon förutom att hon riskerade böter på 24 miljoner euro också kunde få över åtta års fängelse.

Hon inställde sig några minuter innan rättegången skulle börja med sina advokater. Det var en stor uppvaktning från media och stöd från några fans utanför. Teamet lyckades få en uppgörelse som innebär att hon betalar drygt 7,3 miljoner euro i böter. Hon accepterade ytterligare böter på 438.000 euro för att undvika ett treårigt fängelsestraff, sa domaren under rättegångens första förhandling.

I början av rättegången frågade domaren Jose manuel del Amo Sanchez. ”Känner du igen fakta och överensstämmer de med de nya påföljder som har begärts?” Ja, svarade Shakira.

”Det är logiskt sett ett beslut om överensstämmelse som innebär ett erkännande av fakta. Men beslutet har motiverats av personliga frågor,” sa Miriam Company, en av Shakiras advokater, till reportrar utanför domstolsbyggnaden. Hon sa att det juridiska teamet var övertygat om att det kunde bevisa Shakiras oskuld men att omständigheterna hade förändrats.

Uttalande från Shakira

”Det här beslutet att nå en överenskommelse svarar på personliga, känslomässiga och sentimentala skäl som inte har något att göra med juridiska skäl”, sa Shakira via hennes spanska kommunikationsbyrå. Hon tillade att hon var redo att försvara sin oskuld. Men bestämde sig för att prioritera hennes karriär och barn.

”Jag har kommit till slutsatsen att vinna inte är en seger om priset är att de berövar dig så många år av ditt liv”, sa hon.

Det finns många fler kända namn som har gjort överenskommelser i skattemål.

Spanska myndigheter har förföljt andra stora kändisar för skatteflykt. Inklusive fotbollsspelare som Cristiano Ronaldo, Lionel Messi och den brasiliansk-spanske spelaren Diego Costa. Alla gjorde upp och betalade stora böter.

Det går uppenbarligen att vinna mot skatteverket.

Bayer Leverkusens tränare Xabi Alonso vägrade att göra upp och vann till slut sin rättegång mot skatteverket. Spaniens högsta domstol fastställde förra månaden hans frikännande.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …