Solsken och värme präglar veckan

Veckan bjuder på sol och värme i nästan hela Spanien, det är bara längst upp i norr som det blir regnigt, blåsigt och svalt.

Sol och värme
I november är det oftast inte trångt på stranden.

Temperaturerna i största delen av landet är för närvarande runt fem grader över det normala för årstiden. Förra veckan bjöd också på mycket sol och värme, men det blåste rätt rejält på många platser. Den kommande veckan får ett högtrycksbetonat väder och vindarna lugnar ner sig och därmed blir det också varmare.

Blåsten kommer dock fortfarande att vara ganska kraftig längst Kantabriens kuststräcka och även utmed Medelhavskusten i öster. Uppe i nordväst där kommer det däremot in en rad lågtryck från Atlanten så där blir det inte lika behagligt somrigt.

Måndag den 13 november.

På måndagen kommer det att börja bli varmare nattetid i Andalusien och på Kanarieöarna, men något svalare utmed ostkusten. Dagstemperaturerna kommer att öka i praktiskt taget hela landet och kan närma sig 30 grader i t.ex. Murcia. Galicien och utmed Biscayabukten får däremot molnigt och regn.

Tisdag den 14 november.

Högtrycksbetonat väder i hela landet med undantag för längst i norr och framförallt i nordväst. Varmare över lag både på dagtid och på natten, framförallt i östra Spanien där temperaturerna kan överstiga 30 grader på flera håll.

Onsdag den 15 november.

Sol och värme 15 november 2023

I nordväst förväntas det lågtryck från Atlanten som ger molnigt väder och mycket nederbörd. Men söderöver blir det ännu en solig och behaglig dag, även om det blir lite svalare utmed Medelhavskusten. Men längst i söder kommer temperaturerna fortsatt att nå upp till 25 grader och väl det.

Torsdag den 16 november.

Ungefär likadant som onsdagen med spridda moln och behagliga temperaturer. Det blir lite svalare i västra Spanien och på Kanarieöarna men varmare i öster och på Balearerna. I nordväst kommer det fortfarande att vara svalt men regnet avtar i styrka.

Fredag den 17 till söndag den 19 november.

Prognos fredag den 17 november 2023

Som prognosen ser ut nu så verkar det som det kan bli uppehållsväder i nästan hela landet. I nordväst blir det mulet och det kan komma regnskurar medan resten av landet får en blandad kompott av moln och solsken. Behagliga temperaturer i stort sett i hela landet, lite svalare i nordväst men inte kallt.

Förra veckan spekulerade vi i om vi skulle få en ”San Martín-sommar”, och det verkar faktiskt som det är just det vi har fått. Källa: Aemet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …