Iberiska eldflugor lyser upp natten

Nu i september är det framförallt i norra delen av Spanien som man lättast får syn på de små lysande varelserna, men de finns över hela landet.

Eldflugor

Ljuset från en eldfluga är så fängslande att det kan förvandla en nattlig promenad genom landskapet till ett otroligt magiskt ögonblick. Tidigare sågs fler eldflugor ”för när vi var små brukade vi spendera mer tid på landet och det fanns också fler trädgårdar nära våra hem”. Påpekar José Ramón Guzmán, en 53-årig skogsingenjör och naturforskare från Granada. Han delar sin kärlek till dessa charmiga självlysande varelser på webbplatsen ”Gusanos de Luz” (Ljusmaskar), som han lanserade 2009 tillsammans med belgiska Raphaël de Cock. Webbplatsen har nu blivit en fantastisk källa till information om både iberiska och andra eldflugor. I Spanien finns det flera arter, den vanligaste i Europa är Lampyris noctiluca och det är också den som är mest dokumenterad. Mer information om dessa finns här: http://www.galaxypix.com/glowworms/.

Eldflugor

Säsongen börjar ta slut, men än kan man se dem.

Säsongen för att se eldflugor närmar sig sitt slut även om det fortfarande är möjligt att se några av dessa varelser på den norra delen av den iberiska halvön. ”De senaste iakttagelserna vi har fått har kommit från norr, från Kantabrien till Soria”, förklarar Guzmán, efter att ha kollat de senaste e-postmeddelandena från de hundratals individer som skickar foton och platser för eldflugor.

De har för närvarande omkring fyra tusen register över iakttagelser i naturrum, landsbygdsmiljöer, stadsparker och trädgårdar i hela Spanien. Och han observerar att förtrollningen fortsätter att växa. Det finns ett stort intresse för eldflugor och jag är övertygad om att alla skulle vilja se en, säger han.

Den sortens LED-liknande glöd mitt i natten bland växtligheten är eldflugans briljanta strategi för att locka hanarnas uppmärksamhet. Den glödande signalen släcks så snart de parar sig.

Eldflugor finns alltid nära fuktiga områden, bevattnad mark, flodstränder etc. Men på senare år har ljusföroreningar och byggnader hotat att förmörka deras glöd. ”Det finns mycket mer artificiell belysning nu än det var för 30 eller 40 år sedan. Överdriven ljusstyrka påverkar eldflugor, det förblindar hanarna så att de inte kan lokalisera honorna.

En Lamprohiza hona.
En lysande Lamprohizahona.

Honorna aktiveras inte om de är omgivna av ljus eftersom de bara reagerar på frånvaron av ljus. Det är därför de lyser upp med solnedgången”, förklarar naturforskaren. ”De är inte utrotningshotade”, konstaterar Guzmán, men det betyder inte att vi inte ska ta hand om dem. Det finns fortfarande många ställen att se dem på! ”

En liten video (på engelska) om eldflugor:

Mer om vilda djur i Spanien:

Ormar! Vackra varelser eller farliga filurer.
Lammgam återinplanteras i Andalusien.
Vackra vilda vargar.
Mungo – Är du en katt eller är du en råtta?


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Málaga på Costa del Sol.

Bostadspriserna fortsätter att stiga på Costa del Sol

Senaste data visar att både fastighetspriserna och hyrorna har skjutit i höjden i Málagaprovinsen under …