Drivmedelspriserna i Spanien stiger

Priset i Spanien på bensin är nu uppe på den högsta nivån för i år och priset på diesel har nått årets näst dyraste nivå.

La Trocha E/S

Det har varit en sommar då många har fått vända på slantarna eftersom inflationen envist vägrar att ge med sig. Nu i veckan avslöjades att huvudorsaken till att inflationen steg med 2,6 % i augusti var stigande bränslepriser. Idag kostar det 8 euro mer att fylla en genomsnittlig 55-liters tank med bensin än i maj då både bensin och diesel låg på bottenpriser.

Även om de slutgiltiga siffrorna inte finns tillgängliga förrän den 12 september så har den spanska nationella statistikbyrån INE publicerat en rapport. Den visar att inflationen ökar för andra månaden i rad med 2,6 % i augusti, i juli låg den på 2,3 %.

Mellan den 22 och 28 augusti låg det genomsnittliga priset på blyfritt på 1,721 euro per liter, vilket är en ökning med 0,65 % på bara en vecka. Dieseln har under samma tid stigit till 1,612 euro, vilket är en ökning med 0,62 %.

Precis som experterna förutspådde i våras började den riktiga uppgången med sommarens intåg. Sedan juli har bensinpriserna ökat med 8,1 % och dieseln med 12,1 %. De är dock fortfarande bra mycket lägre än förra året då bensinen i juli var uppe på 2,141 euro och dieseln 2,10 euro.

Dagspriserna den 1/9-2023 i Málagaprovinsen.

Snittpriserna i provinsen:

  • Diesel A 1,659 €/l.
  • Bensin 95 1,760 €/l.
  • Bensin 98 1,937 €/l.

Men det finns stora lokala skillnader på drivmedelspriserna.

Det billigaste priset i dag i provinsen för diesel A ligger på 1,299 euro per liter. Dessa priser finns i Cerralba på AGLA, Carretera de Cerralba km 1. Samt på PLENOIL, Carretera de Cerralba km 5.

Motsvarande för bensin 95 är för närvarande 1,499 euro. På samma stationer som säljer den billigaste dieseln.

Lägsta priset på bensin 98 idag är 1,657 euro. Och det priset återfinns i Coín, Carretera Coín-Cartama km 1 (La Trocha).

Generellt sett är nästan alltid priserna lägre i småstäderna på landsbygden än i de större städerna.

Priserna justeras ständigt så priser som stämmer nu på morgonen kan vara ändrade i eftermiddag.

Förra prisjämförelsen publicerade vi den 2 augusti: Priset på bensin och diesel stiger.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …