Intensiv trafik i Spanien från den 22 december

Trafikpolisen i Spanien sätter in extra resurser för att hantera trafiken som beräknas innebära mer än 19,7 miljoner resor på vägarna.

Intensiv trafik.

De spanska trafikmyndigheterna DGT kallar kraftsamlingen ”Operación salida Navidad”. Den första fasen startar fredagen den 22 december klockan 15:00 och avslutas måndagen den 25 december. Den andra fasen drar igång fredagen den 29 december och avslutas måndagen den 1 januari 2024. Den tredje och avslutande fasen går mellan fredagen den 5 januari och söndagen den 7 januari 2024.

Under dessa dagar kommer trafiken att intensivövervakas med speciell tyngdpunkt på hastighets och nykterhetskontroller. Samt även kontroll av användningen av säkerhetsbälten och mobiltelefoner.

Till sin hjälp har Guardia Civil Traffico diverse avancerade tekniska hjälpmedel. Som 780 fasta radarkameror, varav 92 av dem är sektionsradar, 545 mobila radarkameror. Samt 13 helikoptrar, 39 drönare, 245 traffipax och 15 kamouflerade skåpbilar. Inte inräknat i dessa är olika resurser från regional-, national- och lokalpolis. Mer om DGT;s nya hjälpmedel finns: HÄR.

DGT kommer att rapportera alla trafikstörningar på vägarna i nyhetsbulletiner på de olika radio och tv-stationerna. Samt på webbplatsen ’www.dgt.es’, på det sociala nätverket X (@DGTes och @InformacionDGT) och via telefon 011.

Bästa tiderna för att resa och undvika trafikstockningar.

Enligt data analyserade från Google Maps-app är den bästa tiden för ett resa före jul tidigt på morgonen den 23 december. Om du inte kan undvika att åka innan julafton så är det bäst att göra det efter klockan 16:00. För juldagen är den bästa tiden runt klockan 11:00 på förmiddagen.

Att komma sent är bättre än att inte komma alls:


DGT:s julkampanj i år har som slogan ”Att komma sent är bättre än att inte komma alls, även vid jul”. Dess huvudperson är jultomten, som är sen, men kommer i tid för att leverera presenterna till barnen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …