Juli startar med full fart på flyg och tåg

Málaga flygplats upplever en riktig rivstart på högsäsongen och den nationella tågoperatören Renfe fördubblar sina platser på höghastighetstågen.

Málaga flygplats AGP
Málaga flygplats (AGP).

Flygplatsen i Málaga (AGP) kommer att starta månaden med totalt 2.107 operationer planerade mellan den sista fredagen i juni (den 30:e) och de tre första dagarna i juli. Vilket motsvarar en ökning med 10,37 % jämfört med samma period förra året.

Som vanligt dominerar internationella flygningar (1,697) över nationella (410). Med en aktivitetstopp söndagen den 2 juli med 545 reguljärflyg, varav 441 är internationella.

Fredagen den 30:e juni blir också en hektisk dag med 536 operationer, varav 424 internationella. Lördagen den 1 juli blir det 528 rörelser varav 446 internationella. Och måndagen den 3 juli är prognosen att det blir 498 landningar och starter, med 386 internationella flygningar.

Kollapsen orsakad av pandemin är sedan länge helt glömd vid Málaga flygplats. Då förlorade man 74 % av passagerartrafiken i juli 2020 jämfört med året före pandemin. Samma månad, för tre år sedan, öppnade flygplatsterminalen T3 igen när aktiviteten gradvis började återaktiveras.

I sommar har Costa del Sol direktflyg till New York

Dessutom kommer Costa del Sol i sommar att kunna njuta av den nyligen lanserade direktförbindelsen med New York. Det finns tre veckoavgångar och tre ankomster som drivs av United Airlines.

Detta direktflyg lanserades i början av juni och kommer att pågå till september. När säsongen väl är över kommer lönsamheten för flyglinjen att vara nyckeln till att avgöra framtiden för förbindelsen. Om det går från att vara en säsongsanslutning, som sammanfaller med sommarsäsongen. Eller om det blir en permanent anslutning, vilket är kommunens mål.

Högtrafikhelg för järnvägen och på landsvägarna

Första helgen i juli är en stor resehelg då människor reser ut från storstäderna till kusterna. Företeelsen hanteras av alla inblandade som ”operación salida” och påverkar järnvägen i allra högsta grad. Men även vägarna får sin beskärda del och trafikpolisen har som vanligt stärkt upp bevakningen.

Operación salida, utfart från Madrid
Operación salida, utfart från Madrid.

För detta ändamål tillhandahåller Renfe 92.000 platser på AVE-tåg för att resa mellan Málaga, Córdoba, Sevilla och Madrid. ”Totalt kommer 12 tåg att sättas i omlopp med dubbla de vanliga platserna, vilket ökar det normala erbjudandet för en helg med 4.500 platser”, säger Renfe i ett uttalande. Motsvarande erbjudande finns även för flera andra destinationer, men Málaga sticker ut genom sin popularitet.

Ave-tåg
AVE-höghastighetståg.

Relaterad artikel

Resandet med flyg till Spanien ökar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …