Intensiv värme väntas i Spanien

I vissa delar av Spanien kan temperaturen krypa upp mot 40 grader fram mot slutet på veckan enligt prognos från AEMET.

Värmebölja med termometer och sol.
Värmebölja på gång i Spanien.

Det är ett envist högtryck som under flera veckor har blockerat svalare vädersystem från Atlanten. Från och med tisdag förväntas en varm luftmassa från Nordafrika breda ut sig över Kanarieöarna och sydvästra halvan av fastlandet. Den varma luften kommer sedan att breda ut sig österut vilket ger temperaturer på upp till 15 grader över det normala.

I Guadalquivirdalen väntas temperaturer på 35-40 grader och framemot veckoslutet beräknas också temperaturen i Murcia-området nå 40 grader. Många andra områden får temperaturer på över 30 grader, men lyckligtvis så kommer inte nätterna att bli heta. Däremot kan det bli tropiska nätter i Andalusien, det vill säga att temperaturen inte går under 20 grader. Temperaturerna kommer att nå sin topp den 27-28 april, för att därefter klinga av.

Undantaget från det varma och på vissa ställen heta vädret är den norra delen av Spanien. Galicien, Kantabriska havet och Pyrenéerna. Där kommer det in en kallfront som kan ge spridda skurar under hela veckan. För övriga Spanien blir det ingen nederbörd alls.

En varning

Eftersom så höga temperaturer kan vara farliga har hälsoministeriet utfärdat en varning och en rad rekommendationer:

  1. Drick vatten ofta
  2. Var försiktig med drycker innehållande koffein, alkohol eller socker.
  3. Prioritera att vistas där det är svalt.
  4. Undvik att sporta mellan 12-17.
  5. Bär lätta kläder som andas.
  6. Lämna inte någon i en bil.
  7. Kontakta läkare om du mår dåligt.
  8. Förvara läkemedel på sval plats.
  9. Ät lätta måltider.

En brasklapp

Mångbladig fläkt

Jag vill också tillägga att när det gäller inköp av fläktar eller A/C så är det smart att ordna det före värmeböljorna. Det blir fort utsålt när värmen stiger, för några år sedan skulle vi handla en bordsfläkt under en värmebölja – det tog flera timmar och vi fick åka runt i tre kommuner. Till sist efter långt om länge så hittade vi trots allt en fläkt på El Corte Ingles i Mijas Costa. Ett bra fläktval är att välja en mångbladig fläkt (5 blad eller fler) med så stor diameter som möjligt och många hastigheter, de kan vid låg fart flytta mycket luft utan att bullra. Det är också rätt bekvämt med en fjärrkontroll till fläkten.

Relaterad artikel

Torkan i Spanien är problematisk.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …