Iryo höghastighetståg till Málaga

Den 31 mars blir det konkurrens mellan höghastighetstågen på sträckan Madrid – Málaga med italienska Frecciarossa ETR 1000-tåg.

Frecciarossa
Frecciarossa (röd pil).

Mars 2023 kommer att gå till historien som en av de stora järnvägsmånaderna. Med ankomsten av tunnelbanan till centrum i måndags i färskt minne, kommer nu ytterligare ett efterlängtat ögonblick. Särskilt för användare av höghastighetslinjen mellan huvudstaden på Costa del Sol och Madrid: Konkurrens på höghastighetslinjen!

Varumärket Iryo, med sina anslående Frecciarrosa 1000-tåg, kommer att debutera som den första privata operatören att erbjuda tågbiljetter för att resa mellan de två städerna. Något som redan har skett i Barcelona, Valencia och Alicante och är jämförbar med två andra historiska milstolpar. Den första, driftsättningen av den första järnvägen mellan Córdoba och Málaga, som ägde rum den 10 augusti 1865. Och den andra, invigningen av AVE, i december 2007, som banade väg för den stora förändringen i att resa med tåg.

Priskonkurrens

I starten erbjuder Iryo två avgångar åt varje håll som utökas till tre i varje riktning i slutet av maj. I juni kommer det att ökas på ytterligare till fyra avgångar och för sommarmånaderna har det planerats för fem avgångar från varje håll, Atocha i Madrid och María Zambrano i Málaga.

Detta medför att det kommer tilllsammans med Renfes tåg, inom kort att finnas 18 avgångar tillgängliga varje dag. Man bör då komma ihåg att tills nyligen fanns det bara 10 dagliga tjänster, något som nu nästan fördubblas.

Men den allra största skillnaden blir biljettpriserna. Efter pandemin blev det nedskärningar och platsbrist på Renfes tåg och priserna kunde då gå upp till 200 euro tur och retur. Nu kan man strax efter påsk få biljetter från 42,40 euro även om det genomsnittliga priset landar på 68 euro per resa. För samma datum med Iryo kostar resan 44 till 48 euro, vilket är betydligt billigare än för ett år sedan.

Utbud och efterfrågan

Man skall dock komma ihåg att det finns en mycket stor efterfrågan på resor efter denna linjen, så behovet är fortfarande större än tillgången. Alla avgångar mellan Madrid och Málaga den 31 mars både med AVE och Iryo är slutsålda.

Detta är Iryo

Iryo är varumärket för ILSA (Intermodality of Levante SA), ett järnvägsbolag som består av flygbolaget Air Nostrum, den italienska statliga operatören Trenitalia och den specialiserade infrastrukturfonden Globalvia (som också är aktieägare i Málagas tunnelbana).

Interiör i tåg

Iryo använder ETR 1000-tåg (populärt känd i Italien som Frecciarossa, Red Arrow). Maskinerna tillverkas av Hitachi och Bombardier och italienska och spanska fabriker deltar i tillverkningen.

Tågen har en maxhastighet på 360 km/h (även om den hastigheten inte kan nås i Spanien eftersom banorna ännu bara är godkända för 300 km/h). Enligt de ansvariga är dessa de snabbaste och tystaste höghastighetstågen i Europa. De kommer att vara 200 meter långa och ha kapacitet att transportera upp till 460 passagerare (jämfört med de 350 som de flesta av Renfe-tågen S-112, S-102 och S-103 har).

Biljetterna

En av styrkorna med den nya operatören är att Iryos biljetter är flexibla och öppna för förändringar. I det billigaste alternativet (kallat ”Inicial”), om tiden ändras samma dag, måste skillnaden i pris betalas. Om datumet ändras tillkommer en avgift på 15 % plus skillnaden i priset. Vid avbokning innan sju dagar kommer återbetalningen att vara 80 %; och därefter 70 %. Det är också tillåtet att överföra biljetten till en annan resenär, mot betalning av 20-40 euro beroende på biljettyp (0 euro i infinitabiljetter).

Alla klasser har stolar med individuella armstöd utrustade med USB och standardkontakter och tillgång till gratis WiFi, med möjlighet till 5G-anslutning.

Restaurang

Till högre priser är ändringar enklare och till och med gratis. Och i toppklassen (”Infinita bistro”) ingår förutom maximal flexibilitet en lunchmeny. Faktum är att det inre av vagnarna är uppdelat i zoner, beroende på biljettpriserna: ”Infinita”, ”Singular Only You”, ”Singular” och ”Inicial”, som anpassas sig till resenärernas behov. Dessa kompletteras med ett gastronomiskt förslag under eget varumärke: Haizea, med olika menyer ombord, ledande dryckesmärken och en vinlista.

Klasserna ”Infinita” och ”Singular Only You” är av högsta klass och avsedda för entreprenörer och de som behöver arbeta. Med premiumtjänster, inklusive grupp- eller individuella arbetsytor; lädersäten, stort utrymme mellan sätena och i fallet med den förstnämnda, även en medföljande meny.

Bistro

För mer information och biljettköp (spanska och engelska): iryo.eu

Relaterade artiklar

Tunnelbanan till Málaga centrum invigs.

Billiga resor med spanska höghastighetståg.

En informativ video:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …