Spaniens pristak på naturgas bibehålls

Energi- och miljöminister Teresa Ribera har meddelat att EU har gått med på att förlänga pristaket på naturgas i Spanien året ut.

Detta så kallade Iberiska undantag har haft den önskade effekten att sänka energipriserna för slutanvändare i Spanien och Portugal jämfört med resten av Europa. Ribera tillkännagav avtalet i går den 28 mars när hon ankom till Belgien för ett möte med EU:s energiministrar.

Teresa Ribera

”Detta är ett verktyg som kommer att tillåta oss att fortsätta skydda spanska och portugisiska konsumenter fram till slutet av året”, sa Ribera. Hon bekräftade också att avtalet måste godkännas av den spanska regeringen och Bryssel.

Ribera indikerade också att det skulle bli några ”justeringar” av priset, som hittills ökat med 5 euro per månad, och nu kommer att öka med cirka 2 euro per månad. ”Kurvan med vilken denna referens ökas varje månad blir lägre och jämnare”, sa ministern.

Avtalet innebär

I huvudsak innebär avtalet att taket för gaspriset blir i genomsnitt 55 euro eller 65 euro per megawattimme. Hon påpekade dock att om naturgasen förblir vid det nuvarande priset kommer mekanismen troligen inte att behöva aktiveras. Även om den vid behov skulle tillåta en ”rimlig” kostnad att upprätthållas, för att inte vara ”beroende” av prisutvecklingen på naturgas.

Det så kallade Iberiska Undantaget infördes i Spanien och Portugal efter att de två länderna nått en överenskommelse med EU-kommissionen våren 2022. Undantaget skulle löpa ut den 31 maj, men kommer nu som det ser ut att förlängas med ytterligare sju månader.

Den spanska regeringen ville egentligen förlänga pristaket till slutet av 2024 och sätta taket till 45 euro eller 50 euro per megawattimme.

Mer ”kött på benen” om det Iberiska undantaget:
Elprisets höjningar är lägre på den Iberiska halvön.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …