Medan svenska hem fylls av doften från glögg och pepparkakor den 24 december, och familjer bänkar sig framför TV:n för att se Kalle Anka klockan tre, pulserar den spanska julen i en helt annan rytm. Få svenskar känner till att den berömda tjuren Ferdinand faktiskt har en verklig spansk motsvarighet – den legendariska tjuren Civilón, vars historia är lika rörande som Disneys tecknade version.
Färgsprakande festligheter i familjens tecken.
I SPANSKA HEM HITTAR MAN varken den traditionella julskinkan eller det dignande julbordet som är så karakteristiskt för den svenska julen. I stället bjuder det spanska julfirandet på sin egen färgsprakande festlighet, där familjer samlas kring andra traditioner och läckerheter.
Den spanska julen är en långdragen fest som sträcker sig från början av december ända fram till Trettondagen. Gatorna lyses upp av praktfulla juldekorationer och städernas torg förvandlas till livliga julmarknader. Familjer samlas för långa, gemytliga middagar där det ingår lokala specialiteter som turrón (spansk nougat), polvorones (ett slags mandelkakor), mazapán (marsipan) och sist men inte minst el Roscón (kransformat bakverk).
Medan svenska barn väntar på julaftonen och tomten, ser spanska barn fram emot både Jesusbarnet som kommer med gåvor på julafton och de tre vise männen som kommer med sina gåvor först i januari. Det blir alltså dubbelt upp med presenter för många spanska barn!
Den spanska julen handlar mindre om specifika tidpunkter och mer om en längre period av firande och samvaro. Här finns ingen stress över att allt ska ske på julafton utan i stället sprids glädjen och festligheterna över flera veckor, vilket ger julen en särskild rytm och värme som är typiskt spansk.
Jag ska nu berätta om några av de mest framträdande traditionerna under det spanska julfirandet.
8 DECEMBER
En viktig dag i Spanien, både som nationell helgdag och startpunkt för julfirandet. Dagen, känd som
Inmaculada, är en katolsk högtid som firar Jungfru Marias obefläckade avlelse. Det är också nu som spanjorerna börjar pynta sina hem med juldekorationer och stadens gator fylls av festlig julbelysning. Denna tid markerar början på en period av traditioner som binder samman familjer och samhällen.
En central del av den spanska jultraditionen är el Belén – julkrubban. Dessa detaljrika miniatyrlandskap som föreställer Jesu födelse kan innehålla hundratals figurer och detaljer från Bibelns berättelse om Jesu födelse. Men det är först på julafton som själva Jesusbarnet placeras i krubban! Detta skapar en spänning och förväntan som kulminerar i och med att hela sceneriet är komplett på själva julafton. Många städer och byar tävlar om att skapa de mest imponerande uppsättningarna och familjer lägger stor möda på sina egna versioner.
22 DECEMBER
Då hålls det magiska jullotteriet El Gordo. Nästan varje spanjor har köpt en lott och hela landet vibrerar av spänning och förväntan inför dragningen. Tidigt på morgonen börjar de två enorma guldfärgade trummorna snurra, fyllda med hundratusentals kulor. En trumma innehåller alla 99 999 sålda lottnummer och den andra visar vinsterna. Processen är högtidlig och stämningsfull. När trummorna stannar, släpper de ut en kula från varje trumma och i samma ögonblick börjar barn sjunga ut med sina klara röster numret på lotten och vinstbeloppet. Scenen är fylld av förväntan och ceremonin fortsätter i många timmar medan vinnande nummer och vinster ropas ut en efter en, 1 807 gånger! Hela landet följer händelsen direkt via radio och tv där spänningen sakta byggs upp till ett crescendo. För spanjorerna är jullotteriet mer än bara ett spel, det är en tradition som går tillbaka ända till 1812. Det är en folkfest och ett ögonblick av gemensamt hopp, där alla drömmer om att vinsten skall bli verklighet.
24 DECEMBER
Julafton, men inte med en mängd julklappar – de kommer senare. Hela släkten samlas i stället kring julbordet runt nio-tiotiden på kvällen. Som ett stort och mångfacetterat land har Spanien flera olika traditioner kring vad som serveras på julbordet. I de norra delarna är skaldjur och fisk vanliga inslag, medan i de södra delarna är den tryffelfyllda kalkonen en klassisk favorit.
Midnattsmässan efteråt är ett viktigt inslag i den spanska jultraditionen och efter gudstjänsten strömmar folk ut på gatorna med sång och brinnande facklor, dans, gitarrer och trummor. Det spanska talesättet ”Esta noche es Nochebuena, y no es noche de dormir” fångar stämningen väl – ”Julafton är en Helig Natt att fira, inte för att sova.” Inte undra på att den 25 december, dagen därpå, blir en mycket sömnig dag för de flesta, och nästan allt är stängt.
28 DECEMBER
Den spanska motsvarigheten till första april, Día de los Santos Inocentes (De Oskyldiga Helgonens dag). Då försöker nyheter, kollegor, vänner och familj – ja, i princip alla – att lura varandra. Istället för det svenska ”April, april, din dumma sill!” säger man i Spanien Inocente, inocente, när man lyckas med sitt spratt.
31 DECEMBER
Spanska familjer samlas för att delta i en av landets mest älskade traditioner. Medan festmåltiden dukas fram och champagnen kyls, växer spänningen inför midnattens stora ögonblick på Puerta del Sol i Madrid. Där på torget framför det majestätiska gamla posthuset, finns den berömda klockan som leder hela nationens nedräkning. När midnatt närmar sig höjs förväntningarna. Tusentals människor på torget och miljoner framför tv:n förbereder sig med sina tolv druvor – en för varje klockslag. Men detta är ingen vanlig nedräkning. Klockan slår sina tolv slag i ett särskilt tempo, med dubbelt så långt mellanrum än vanligt. För varje dovt klockslag ska en druva snabbt förtäras. Enligt traditionen kommer den som lyckas äta alla tolv druvor i takt med slagen att välsignas med tur och framgång under det kommande året. Ett gott råd till den som vill pröva traditionen: välj små, kärnfria druvor!
Det kan nämligen vara en rejäl utmaning att hinna tugga och svälja i takt med klockans rytm. Många har fått erfara att det är lättare sagt än gjort, särskilt med stora druvor som riskerar att sätta sig i halsen. Denna charmiga och spännande nyårsritual förenar hela Spanien i ett magiskt ögonblick där hopp och förväntan blandas med skratt och glädje inför det nya året.
5 JANUARI
Día de los Reyes Magos – Dagen de tre vise männen sprider magi över Spanien. När skymningen faller över byar och städer, förvandlas gatorna till ett färgsprakande skådespel. Det är dags för årets mest magiska kväll för spanska barn – ankomsten av Los Reyes Magos, de tre vise männen! Melchor, Gaspar och Baltasar, ridande på praktfullt smyckade kameler eller tronande på färgglada vagnar, leder storslagna parader genom städerna. Kortegerna är ett överdådigt festtåg av musik, dans och ljus. Luften fylls av barns glada rop och sång när de tre vise männen, klädda i majestätiska dräkter, generöst kastar ut sötsaker till alla förväntansfulla barn längs gatorna.
När kvällen närmar sig sitt slut och de sista tonerna av paradmusiken tonar bort, börjar en annan viktig ritual. I hem över hela landet ställer barn omsorgsfullt ut sina finaste skor på balkonger, i fönster eller under den ännu kvarstående julgranen. Många lämnar också lite vatten och bröd till kamelerna, som säkert är törstiga och hungriga efter sin långa resa.
Med spänningsfyllda hjärtan somnar barnen, väl medvetna om att de tre vise männen under natten kommer att besöka varje hem. På morgonen den 6 januari vaknar de tidigt, ivriga att upptäcka vad som finns där skorna stod kvällen innan. De snälla barnen hittar de presenter de önskat sig, medan de som inte skött sig riskerar att finna kolbitar – en lekfull påminnelse om vikten av gott uppförande. Denna älskade tradition, som avslutar den spanska julhelgen, binder samman den bibliska berättelsen om de tre vise männen med barndomens magi och förväntan.
6 DECEMBER
I Spanien äter man Roscón de Reyes på Trettondagen (Día de los Reyes), då man firar de tre vise männens ankomst till Jesusbarnet. Detta bakverk symboliserar glädjen och firandet kring julens avslut och det är vanligt att både familjer och vänner samlas för att dela en Roscón de Reyes tillsammans.
Det speciella med Roscón de Reyes är att den ofta innehåller små överraskningar, som en figur av en kung eller en böna. Den som får figuren utses symboliskt till ”kung” för dagen, medan den som får bönan traditionellt förväntas betala för nästa års roscón!
Det är just dessa traditioner som gör den spanska julen så speciell – en tid då historia, tro och familjelycka vävs samman i en obruten kedja av kära minnen.