Spanien får många turister från Amerika

Nya uppgifter visar att amerikanska turister som reser runt i Spanien med tåg är tre gånger så många som europeiska semesterfirare.

Ett populärt tåg bland turister.
Ångdrivet tåg från Azpeitia Railway Museum, foto: Nils Öberg, CC.

Den som vill åka ett ångdrivet tåg som det ovan kan göra det via Azpeitia Railway Museum varje lördag fram till den 3 november. Ovanstående tåg ”Portugal” E205 är tillverkat av Henschel & Sohn GmbH i Kassel, Tyskland 1913 som Nr 12280.

I sommar kommer två av fem (36 %) tågresenärer att vara utländska turister, enligt bokningsplattformen Trainline. Och dessa utländska turister som reser runt med tåg i Spanien kommer huvudsakligen att vara amerikaner. Trainline-rapporten visar att USA är det huvudsakliga ursprungslandet för utländska tågresenärer, med 16 % av de totala bokningarna. Långt efter ligger turister från Storbritannien (5 %), Frankrike (5 %) och Italien (3 %).

Ökad konkurrens på den spanska järnvägsmarknaden har inte bara förändrat sättet att resa i Spanien, utan också inneburit att fler turister väljer tåget för att resa runt i landet. Det visar sig på de linjer som har välkomnat nya operatörer de senaste månaderna.

Detta är fallet med linjen som förbinder Barcelona med Sevilla, som i år multiplicerade antalet passagerare med sex jämfört med förra året. Denna rutt är särskilt viktig för utlänningar, som förra året stod för 63 % av alla passagerare som använde tåget för att resa mellan de två städerna.

Trafikökningen är i många fall mer än fördubblad i år.

Linjen Madrid-Valladolid, som redan trafikeras av Ouigo förutom Renfe, har nästan tredubblat (+173%) antalet passagerare under sommaren. En liknande effekt som på rutten Madrid-Murcia, där bokningarna hade fördubblats (+104 %), med alla tre operatörerna redan i september.

Favoritdestinationerna och uppstickarna.

Favoritdestinationerna för turister som reser med tåg i sommar är Barcelona, Madrid, Valencia och Alicante. Men om vi istället tittar på de platser som har ökat sina passagerarantal mest jämfört med samma period 2023. Då hittar vi sol- och stranddestinationer som Benicasim (+173%), Benicarló-Peñíscola (+91%), San Sebastián (+52%), Gijón (+47%) och Cádiz (+24%). Det finns också många urbana destinationer som har multiplicerat sina passagerarantal, som Valladolid (+124%); Burgos (+73%), Oviedo (+60%), Murcia (+24%) och Pamplona (23%).

Fler artiklar om att resa med tåg i Spanien finns här.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …