Katalonien inför stränga vattenrestriktioner

Regionalregeringen i Katalonien har formellt meddelat ett undantagstillstånd och nödläge efter mer än 1.000 dagar av torka.

Torka

Torka – foto: Johannes Plenio från Pexels.

Vattenrestriktionerna som tills idag bara har berört några få kommuner utökas nu till Barcelona och den omgivande regionen.

Pere Aragonès

Pere Aragonès, den katalanske regionalpresidenten, tillkännagav åtgärderna torsdagen den 1 februari. Anledningen är att det i vissa områden inte har regnat alls på tre år, och han beskrev situationen som den värsta torkan i modern historia. Det uppskattas att 500 mm regn måste falla i Katalonien för att täcka underskottet. Vattenreserverna har sjunkit till under 16 %, en nivå som är tillräckligt låg för att utlösa nödläget.

Det blir kännbara åtgärder.

Åtgärder som redan är på plats i norra delen av regionen, inklusive en 20-procentig minskning av jordbruksbevattning och ett förbud mot vattning av offentliga parker utvidgas nu till Barcelona.

Offentliga och privata simbassänger kommer att stängas, med undantag för i sportcenter, även om vissa pooler anpassas för att använda havsvatten. Parker kommer inte längre att vattnas med stadsvatten utan grundvatten från brunnar kommer att användas för att rädda stadens 35.000 träd från att dö.

Det blir inga duschar på stränderna eller i fontäner. Vattenparker och ishallar kommer att stängas och biltvätt ska begränsas till kommersiell användning. Restriktionerna kommer att gälla under åtminstone de kommande 15 månaderna.

Planer på att minska vattentrycket har lagts på hyllan, dels för att Barcelonaborna håller sig inom en daglig förbrukningsgräns på 200 liter. Men också för att nästan alla bor i flerbostadshus och ett tryckfall skulle diskriminera de som bor på de övre våningarna.

Avsaltningsanläggningen har hindrat en katastrof.

Situationen i Barcelona skulle vara mycket värre om staden inte hade haft Europas största avsaltningsanläggning. Den byggdes efter den senaste allvarliga torkan 2008 och förser staden med 33 % av dess dricksvatten. Ytterligare 25 % kommer från återvunnet avloppsvatten. Det kostar dock tre gånger så mycket att producera en liter avsaltat vatten genom omvänd osmos som att ta vatten från floder och reservoarer. Det förbrukar också mycket energi, som ännu inte kommer från förnybara källor. Därmed förvärrar det grund problemet genom att öka de globala utsläppen.

Turistnäringen i skottgluggen.

Eftersom Barcelona-restriktionerna sträcker sig över sommaren, kommer de sannolikt att underblåsa en sjudande förbittring mot turister. Som redan uppfattas av lokalbefolkningen som att de tagit över vissa offentliga tjänster som vissa busslinjer mm.

Turister konsumerar mycket mer vatten än bofasta invånare. Undersökningar gjorda av hotellägarnas förening visade att en gäst på ett femstjärnigt hotell under 2016 använde 545 liter vatten dagligen. Detta jämfört med lokalinvånarnas konsumtion på 163 liter. Föreningen hävdar dock att turistkonsumtionen sedan dess har minskat till 242 liter.

Det är inte bara i Katalonien som det är torka.

Torkan är inte begränsad till nordöstra Spanien. I Andalusien har två på varandra följande torra år ödelagt olivskörden och fördubblat priset på olivolja. Druvskörden har också varit dålig i stora delar av landet eftersom även vinstockarna kämpar för att överleva. Turistbranschens chefer säger att även om det är lätt att peka finger åt golfbanor och simbassänger, konsumeras 80 % av Spaniens vatten av jordbruket.

Medan jordbruket endast står för cirka 2,3 % av BNP och sysselsätter endast 4 % av arbetskraften, är det starkt i politiken. Vilket blev tydligt när regeringen försökte begränsa vattenanvändningen på de stora jordgubbsodlingarna i sydväst. Spanien har alltid haft perioder av torka men klimatologer är i stort sett överens om att torkan numera blir längre. Samtidigt minskar nederbörden och temperaturen fortsätter att stiga.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Spaniens centralbank i Madrid.

Spanien behöver 25 miljoner invandrande arbetare

Pensionsavgångarna efter babyboomen närmar sig och Spaniens åldrande befolkning och sjunkande födelsetal sätter pensionssystemet i …