Momsen på olivolja tas bort

När priset på olivolja når rekordhöga nivåer så har den spanska regeringen beslutat att helt slopa momsen på denna eftertraktade produkt.

Olivolja

Olivolja är en stapelvara på i stort sett varje middagsbord i Spanien. Men många hushåll har under de senaste månaderna sett sig tvungna att avstå från olivolja eftersom priset har skenat. Olivoljan brukar kallas för ”flytande guld” i Spanien och nu gör den verkligen skäl för det namnet. Priset på extra jungfruolja har ökat med över 69 % i butikerna under de senaste 12 månaderna. Nu kostar även de billigaste märkena över 9 euro litern i lågprisbutikerna.

Momsen på olivoljan var redan tidigare låg, skattesatsen sänktes till 5 % i början av förra året som en del av de krisåtgärder som vidtogs. Men trots det har priset fortsatt uppåt och oljan har blivit oöverkomlig för många. Därför tas momsen nu helt bort för all olivolja.

Priserna på olivolja har analyserats.

Konsumentorganisationen Facua har analyserat priserna på Mercadona, Dia, Hipercor, Alcampo, Eroski och Carrefour. De har kommit fram till att priserna har ökat med 69,3 % det senaste året. En trend som experterna tror kommer att hålla i sig, åtminstone fram till maj / juni i år.

Prisökningarna beror dels på torkan som har halverat produktionen av olivoljan men också på höjningarna i butikerna. Det är det sistnämnda som bekymrar Facua så mycket att de har bett konsumtionsministeriet att starta en utredning om handelns vinstmarginaler.

Det finns fler momsbefriade livsmedel.

Olivoljan räknas nu som livsnödvändigt livsmedel i sällskap med bröd, mjöl, ost, ägg, frukt, grönsaker, baljväxter och spannmål.

Småskalig tillverkning av olivolja, steg för steg:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …