Spaniens jordgubbar kommer från Huelva

Provinsen Huelva i Spaniens sydvästra hörn står för 97 procent av alla jordgubbar som odlas i landet och många av dem exporteras.

Jordgubbar från Huelva
Jordgubbsodling i Huelva.

2023-års skörd har hittills gett 349 tusen ton vilket är den tredje högsta siffran sedan år 2000. Rekordet var 2015 då det var 388 tusen ton. Provinsen Huelva sticker verkligen ut som jordgubbsodlingens högborg. Resten av Andalusien har i år bara producerat 1,16 tusen ton och resten av Spanien bara ytterligare 8,59 tusen ton mer.

Och hittills under detta århundrade har Huelva lämnats praktiskt taget utan konkurrens med tanke på dess produktionsnivå. Samt de privilegierade klimatförhållanden som jordgubbsodlingen kräver. En osäkerhetsfaktor är dock tillgången på vatten, Huelva är där mer lyckligt lottad än övriga provinser. Men osäkerheten inför nästa år består fram till dess att nederbörd fyller på vattenförråden. Samt att reglerna för vattenanvändningen i framtiden blir bättre klarlagda.

De övriga provinserna har backat.

År 2000 producerade provinsen Cádiz 7,77 tusen ton jordgubbar per år. 2011 sjönk produktionen till ett ton för att landa på 0,31 tusen ton i år.

Ungefär likadant har det gått i Sevilla. År 2000 producerade de 5,43 tusen ton, vilket ökade till sju ton året därpå. Därifrån började en gradvis nedgång till nuvarande 0,4 tusen ton jordgubbar.

Huelva har varit en pionjär och historiskt sett lett jordgubbsodlingen i Spanien. De har kämpat med dåliga skördar och lyckats minska skadeverkningarna som dåligt väder innebär. För jordgubbar är mycket väderberoende, mellan 2004 och 2014 var det ständiga upp och nedgångar i produktionen. Med fluktuationer på över 70 tusen ton från ett år till ett annat.

Enligt uppgifterna i Boletín de Coyuntura Provincial de Huelva del Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía. Nåddes den högsta jordgubbsproduktionen i Huelva-provinsen under detta århundrade 2015 med 388,89 tusen ton.

Exklusive år 2020, betingat av Covid, då endast 261,18 tusen ton skördades, är Huelvas jordgubbsproduktion stabil. Med cirka 350 tusen ton per år, med 349,12 tusen ton hittills i år.

Inför nästa säsong försäkrar Huelvas generalsekreterare för Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA) Manuel Piedra att: Samma antal hektar kommer att tas i drift som innevarande , det vill säga 6.000 hektar. Även om produktiviteten kommer att bero på tillgången på vatten.

Det är skillnad på jordgubbar och jordgubbar.

Vi som kommer från Sverige vet att det även i Sverige är skillnad på kvalitet beroende dels på år men också på växtplats. Själv håller jag Visingsögubbarna för riktigt bra, men ännu bättre är enligt min mening utan tvekan Frösögubbarna.

Här i Spanien är det framförallt skillnad på de sorter som är tidiga och de som är senare, även om de odlas i samma distrikt. De tidiga sorterna som kommer under våren är stora och vackra men relativt smaklösa. Nu börjar säsongen ta slut men de som finns nu är mindre, rundare och betydligt smakrikare. Från midsommartid och början på juli kan det ofta vara svårt att få tag på gubbar då det är hög efterfrågan. Samt dessutom lite av en brytpunkt mellan tidiga och sena sorter. Men har man tur kan man då hitta Spaniens bästa jordgubbar. De som odlas högt upp på Sierra Nevadas sluttningar i Granadaprovinsen. De påminner både till utseende och smak om de bästa svenska jordgubbarna.

Jordgubbar från Granadaprovinsen.
Jordgubbar från Granadaprovinsen.

Mer relaterat till odling av grödor i Spanien:

Spanien använder färre kemikalier.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …