Kraftigt väderomslag i Spanien

Prognosmakarna varnar för kraftiga temperaturfall, regn och till och med snö i delar av landet från och med onsdag.

Regn och Paraplyer
Det väntas regn i delar av Spanien.

Den dynamiska situationen som har inletts med intensiva stormar i de östra delarna av landet, speciellt då i Katalonien den kommer att fortsätta ett tag till. Meteorologer från portalen Meteored säger att de nuvarande för årstiden ovanligt höga temperaturerna i vissa områden kommer att sjunka.

I går måndag låg det ett kraftigt högtryck över Atlanten vilket fick temperaturerna på fastlandet att stiga,. I Guadalquivirdalen var det över 35 grader och generell sett höga temperaturer i stora delar av Spanien med 5 – 10 grader över genomsnittet för årstiden.

Idag tisdag kommer det att fortsatt vara 30-35 grader i stora delar av södra Spanien. Med toppar på 38 grader i städer som Sevilla och Cordoba.

På onsdag ändras situationen

En front från Atlanten kommer att röra sig från väst till öst över norra Spanien. Det medför ett märkbart temperaturfall och det kan bli kraftig nederbörd och storm. På Kanarieöarna kommer de nuvarande kraftiga vindarna att fortsätta.

Under onsdagen under dagen väntas spridda regn i norr, med möjlighet att det blir kraftigt i Katalonien. Temperaturerna kommer att sjunka över lag på fastlandet och på Balearerna, särskilt i delar av Medelhavskusten. Undantaget Andalusien där det fortfarande kan vara temperaturer upp till 35 grader.

Torsdag

Mellan onsdag och torsdag rör sig ett högtrycksområde från söder till norr och vinden växlar till nordnordost. Temperaturerna sjunker igen på torsdag, med ihållande regn längst i norr och en snönivå som kommer att sjunka till 1.500 meter. Det kommer att bli kraftiga oväder i Katalonien som kommer att påverka andra delar av den östra halvan av landet under eftermiddagen.

Fredag

”Under fredagen kommer en kraftfull ficka av kall luft att tränga in från norr och utsikterna kommer att vara komplicerade i vissa områden”, säger Meteored. Stormarna kan vara intensiva vid Medelhavskusten och på Balearernas. Det kommer också att bli regnskurar över stora delar av de norra delarna av landet men med mindre sannolikhet längre västerut och söderut.

Kraftigt väderomslag

Temperaturerna kommer att fortsätta att sjunka särskilt inåt landet. ”I stora delar av Spanien kommer termiska värden att ligga under klimatgenomsnittet. Med en snönivå mellan 1.500-1.700 meter i centrala och norra delarna av landet. Mer än en halv meter snö kan samlas i områden i Pyrenéerna och det kommer också att snöa i de norra och centrala bergskedjorna samt i Sierra Nevada.

Nästa helg

Prognosen för helgen är fortfarande osäker men det kommer in kalluft över Medelhavet med nordliga vindar. På lördagen blir det troligen fortsatta stormar i de centrala och östra delarna av fastlandet samt på Balearerna. Medan nederbörden i form av regn och snö kommer att fortsätta i Kantabrien och Pyrenéerna.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …