26 gripna för olaglig vattenanvändning

Guardia Civil i Spanien har gjort ett tillslag mot illegal användning av vatten för bevattning av subtropiska grödor i Málagaprovinsen.

Olaglig vattenanvändning
Olaglig vattenavledning.

Under utredningens gång har mer än 250 fall av olaglig vattenanvändning upptäckts, inklusive brunnar, borrhål och reservoarer. Det olagliga användandet av vattnet motsvarar hälften av vattnet i La Concepción-reservoaren. Uppskattningen av skadorna visar på över 10 miljoner euro.

Utredningen började redan för fyra år sedan när ett klagomål inkom till Guardia Civils miljöskyddsavdelning Seprona. Det gällde bedräglig användning av vatten i Axarquía-regionen av bönder som odlade subtropiska grödor. Ett användande som allvarligt dränerade vattenreserverna i området.

Efter det första klagomålet har det tillkommit fler anmälningar. Bland dem ett där ett helt kollektiv av bönder hade anlagt bevattningar ovanför höjdområde 140 meter, vilket är helt förbjudet. Med åtföljande ekonomiska förluster för de jordbrukare som anpassade sina odlingar till vad som lagen tillåter.

Olaglig vattenanvändning

Inspektörerna undersökte totalt 3.453.008 m² subtropiska odlingar. De verifierade hur det kontinuerliga vattenuttaget från vattnet i Metapelitas de Sierras Tejeda-Almijara har gjorts. Enligt en rapport från Hydraulic Public Domain Service i Junta de Andalucía, som har samarbetat med utredningen: Var mer än 250 av de 299 inspekterade användningarna olagliga. Allt detta trots den allvarliga vattensituationen i området.

Baserat på informationen från Junta de Andalucía, uppskattas det att den totala mängden vatten som olagligt avleds sedan verksamhetens början skulle uppgå till 25.951.198 m³. Det är nästan hälften av reservoaren La Concepción maximala kapacitet.. Således skulle den totala utvidgningen av ytan som är föremål för illegal bevattning stiga till 240.242 hektar, vilket kan orsaka skada på det offentliga hydrauliska området som uppskattas till mer än 10.000.000 euro.

Reservoaren La Concepción
Reservoaren La Concepción.

De gripna åtalas nu för brott mot naturresurser och miljön samt för stöld av allmänt vatten (det är kraftiga vattenrestriktioner i området). Utöver de redan gripna är det ytterligare 39 personer som är föremål för utredning.

Insatsen har utförts av Guardia Civils natur och miljöskyddsavdelning SEPRONA under ledning och samordning av Málagas miljöåklagare. Det hanteras av undersökningsdomstolen nr 1 i Vélez Málaga.

Relaterad artikel

Torkan i Spanien är problematisk.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …