Spansk energijätte får jättelån

Det spanska multinationella elbolaget Iberdrola har säkrat ett lån på 1 miljard euro från den Europeiska investeringsbanken EIB.

Pengarna skall användas för att påskynda energiomställningen i Europa. Som en del av energiomställningen planerar Iberdrola att bygga ett nätverk av 19 solenergianläggningar och tre landbaserade vindkraftsparker i Spanien, Portugal och Tyskland.

Den totala kapaciteten för dessa projekt är 2,2 GW och den totala uppskattade investeringen är mer än 1,7 miljarder euro.

EU har en plan för Trygg och hållbar energi i EU till ett överkomligt pris.

Lånet är en del av EIB:s finansieringspaket för att stödja REPowerEU, EU:s plan för att stärka energiautonomi på kontinenten. Framförallt för att motverka de problem och störningar på världens energimarknader som Rysslands invasion av Ukraina har orsakat. RepowerEU lanserades i maj 2022 och hjälper EU att, spara energi, producera renare energi samt diversifiera energiförsörjningen.

Iberdrolas förnybara projekt kommer att generera ren energi motsvarande den årliga energiförbrukningen för mer än en miljon hushåll. Projekten kommer inte bara att stödja de tre ländernas individuella klimatmål utan även Iberdrolas mål om nollnettoutsläpp till 2040.

De flesta av projekten förväntas förläggas till regioner med lägre inkomst per capita än EU-genomsnittet. De kommer att stödja EIB:s åtagande för en rättvis tillväxt och konvergens av levnadsstandard.

Ignacio Galán

Iberdrolas verkställande ordförande Ignacio Galán sa: ”Som en av EIB:s huvudpartner är det ett nöje för oss att återigen få bankens stöd med detta lånet. Som representerar ett betydande bidrag till att påskynda Europas energioberoende. Helt i linje med Europeiska unionens plan att uppnå klimatmålet och fortsätta att skapa ekonomisk tillväxt och sysselsättning på kontinenten.”

Det spanska energibolaget Iberdrola var nyligen aktuellt för att ha tecknat ett energiavtal med Holcim. Angående leverans av 250 gigawattimmar ren energi årligen från dess Baltic Eagle havsbaserade vindkraftsprojekt i Tyskland.

Flera relaterade artiklar finns här: Förnybar engergi.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …