Det blir gott om mandlar i år

Spaniens mandelodlare får en rekordstor skörd i år och de som odlar persikor och nektariner har fått en ny exportmarknad för sina skördar.

mandlar
Mandlar

Enligt den senaste uppskattningen kommer de spanska mandelträden att producera 120.633 ton mandlar under 2023. Detta är 49 % över genomsnittet för de senaste tre åren och beror framförallt på att 16.000 nya hektar har tagits i bruk.

Årets produktiva areal uppgår till 538.353 hektar vilket är 3,1 % mer än förra året. De nya odlingarna är främst bevattnade områden i regionerna Extremadura, Kastilien-La Mancha och Andalusien. De har delvis dämpat de negativa effekterna av de nuvarande ogynnsamma väderhändelserna och den långa period av torka som de viktigaste produktionsområdena upplever, vilket har starkt påverkat regnberoende odlingar.

Den ekologiska produktionsytan överstiger 100.000 hektar, vilket motsvarar nästan 20 % av den totala arealen.

De var ett rekordfall i fjolårets skörd på grund av dåligt väder i produktionsområdena. Mandelträden är känsliga för regn och hagel under blomningen, vilket var fallet förra året. De är förhållandevis mindre känsliga för torka än andra fruktodlingar, framförallt jämfört med tropiska frukter. Mer i ämnet för den som vill träna sin spanska: efeagro.com.

Mer om mandlar

Det ljusnar för Spaniens mandelodlare.

Persikor och nektariner

Persikor

Dessa fruktodlingar är däremot mer känsliga för torka då träden behöver förhållandevis mycket vatten. Men det ser ut att trots allt bli en hyfsad skörd i år och nu har en ny exportmarknad uppenbarat sig.

Det gäller Kanada, som normalt sett tar sin frukt från Georgia och Carolina samt från Kalifornien. Men i Georgia och Carolina blev det en kraftig frost i mars som helt ödelade fruktodlingarna både där och i flera andra stenfruktsproducerande stater på östkusten.

Inte heller Kalifornien har någon bra fart på sina odlingar i år. De har en sen start beroende på kallare väder än normalt och än har de inte kommit ikapp efterfrågan. Dessutom har importörerna i Kanada kommit underfund med att frakten från Spanien ligger på halva priset mot frakten från Kalifornien. Samt att de lätt får upp frukten från Spanien till Montreal på 10 dagar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …