Lyckvind – segla gör man i bikini

Det har hunnit gå snart sex år sedan Carina och Henrik Lyckvind lämnade Sverige och Jönköping för Spanien och Torrevieja. Bägge två har vuxna barn på var sitt håll, och även barnbarn, som gärna kommer och ner och njuter i den spanska värmen. De har också erfarenheten att starta eget i Spanien.

Henrik och Carina
Henrik och Carina var runt 50 år
när de beslöt sig för att flytta 

till Torrevieja på Costa Blanca.

De var båda två kända ansikten inom näringslivet. Carina var delägare och VD på tillverkning- och
inredningsföretaget Diac AB i Jönköping. Hon var även engagerad inom bland annat Företagarna och Marknadsföreningen i Jönköping, och hon trivdes med att vara med och utveckla det lokala näringslivet. Henrik var engagerad som mentor inom ALMI och Nyföretagarcentrum och hjälpte nystartade företag, samtidigt som han var extern VD för ett företag inom stålindustrin.
Henrik har alltid älskat att vara ute med båt på havet och när Carina och Henrik träffades 2007, så blev båtlivet snabbt ett stort intresse även för Carina. Efter att ha seglat runt i svenska och danska farvatten, ofta med regn och kyla som sällskap även om det var sommar, fick framförallt Carina nog:
– Seglar gör man i bikini! 
Hösten 2012 bestämde de sig för att köpa en helt ny båt som var anpassad för Atlantsegling och planen var att segla ner till Medelhavet.
Planeringen är ju en del av resan och de tillbringade vintern med att förkovra sig i det mesta som hade med segling i Medelhavet att göra. De bokade även en båtplats i Marina Salinas i Torrevieja. Att det blev just den marinan beror på att det var en fräsch och skyddad marina och nära till Alicante flygplats så det var enkelt att framledes åka till båten.

Segelbåt
Gennaker-segling utanför Ibizas kust.
Segel

Henrik har alltid älskat att vara ute med båt på havet, och när Carina och Henrik träffades 2007 så blev båtlivet snabbt ett stort intresse även för Carina.

Den nya båten anlände till varvet i Västervik i mars 2013 och Henrik startade raskt med att utrusta den för kommande seglats söderut och de var ute och testseglade.
Henrik seglade tillsammans med ett ”grabbgäng” genom bland annat Engelska kanalen och över Biscayan ner till A Coruna på Spaniens norra Atlantsida. Seglatsen var väldigt händelserik på flera sätt och Carina var väldigt nöjd med att ta flyget dit och mönstra på. Grabbarna flög hem och Henrik och Carina hade en fantastisk semestersegling utmed Portugals kust och in i Medelhavet och upp till Torrevieja och Marina Salinas.
Under flera år var de sedan frekvent i Torrevieja och somrarna tillbringade de med båten ute på Balearerna.
– Visste ni att Es´Palmador strax utanför Ibiza är Spaniens Karibien? Helt magiskt! säger Carina

Allt man kan önska

Varje gång de var i Torrevieja så kände de att det var fantastiskt! Här fanns allt man önskade, klimatet, människorna och kulturen. Det är väldigt enkelt att leva i Spanien. Skillnaden är inte brutal mot Sverige rent kulturellt och i utbudet. Sen är det mycket mer ”mañana mañana”, vilket är gott för kropp och själ.
Drömmen om att på ålderns höst tillbringa mer tid i Torrevieja fanns och de bestämde sig för att köpa en bostad i Torreviejaområdet. Henrik ville ha något enskilt uppe på ett berg där han kunde vakna på morgonen och ge ifrån sig ett Tarzanvrål utan att störa grannarna och Carina var inne på en lägenhet på första linjen vid havet. Så det blev en kompromiss. 2016 köpte de en tomt ca 4 km från havet i Ciudad Quesada och byggde ett hus som skulle vara klart under hösten 2017. Men man har bara ett beslut tills man tar ett nytt och mycket kan hända.

Lyckvind Homes S.L
Delar av Lyckvind Homes S.L på invigning av nytt projekt i Punta Prima

Man lever bara en gång

Senhösten 2016 drabbades Henrik (för andra gången) av tumör i halsen, som opererades bort och som tur var så var den ej elakartad. Men sjukdomen fick dem att omvärdera livet.
– Det blir som ett uppvaknande, att man bara lever en gång, säger Henrik. Det resulterade i att de sålde sitt hus och företag i Jönköping och bosatte sig permanent i Spanien.
– Jag och min bror som jag hade Diac med hade sedan tidigare pratat om att sälja vårt företag och det här blev den där extra sparken i rumpan, säger Carina.
Carina säger att de har lämnat ekorrhjulet bakom sig. Umgänget i Spanien, som både utgörs av skandinaviska och spanska vänner, är också mer lättsamt och spontant.

Carina och Henrik

När Carina och Henrik flyttade var de runt 50 år och första året blev i sort sett ett sabbatsår, besök av familj och vänner avlöste varandra. Men båda kände att de hade mycket kvar att ge i yrkeslivet. Henrik fick en förfrågan från ett mäklarföretag i Torrevieja om hjälp med en etablering i Danmark.
Både Henrik och Carina fick snart smak för det där med försäljning av fastigheter och bestämde sig för att starta eget i branschen. Tillsammans med en handfull andra delägare driver de sedan 2018 Lyckvind Homes S.L, som säljer allt ifrån lägenheter till lyxvillor i kustområdet Costa Blanca.
– Det är fantastiskt att få möjligheten och förmånen att göra något annat, säger Henrik.
Både Carina och Henrik har verkat inom det privata näringslivet under väldigt många år.
– Det hade sin charm, samtidigt är det helt fantastiskt att få göra det här nu, säger Carina.
Skillnaderna mellan fastighetsmarknaden i Spanien och Sverige är stora och Carina och Henrik såg att det fanns ett tomrum att fylla.


– Vi hjälper människor att hitta sina hem i solens land Spanien. Det är stor skillnad. Vi vet att en bostadsaffär utomlands ofta för med sig många frågor och funderingar. Jämfört med Sverige är det mer ”Vilda Västern” här, och många har råkat illa ut genom åren. Men i oktober 2022 kom det en ny lag i Valenciaregionen som kräver att ALLA mäklare, byggherrar och professionella uthyrare i hela Valenciaregionen, ska vara certifierade och registrerade.
Certifiering får man efter genomförd utbildning hos godkänt utbildningsföretag i Spanien. Utbildningen är gedigen och består bl.a av fastighetsrätt, skatterätt, civilrätt, fastighetsjuridik, fastighetsvärdering, ekonomi mm.


Man har till oktober 2023 på sig att certifiera, registrera och försäkra sig. Lyckvind Homes var bland de första att certifiera och registrera sig och ser fram mot att branschen ”städas upp” och ger kunderna trygghet vid bostadsköp.
Att flytta till Spanien tordes kännas som en stor omställning, men det kändes så rätt i hjärtat. Vi har inte ångrat en sekund.


Läs också

Mental träning för golf.

Mental träning – höj ditt golfspel till nya nivåer

Golf är mycket mer än bara en fysisk prestation – det är en sport som …