Många nyårskonserter i Spanien välkomnar 2024

Traditionen med nyårskonserter började i Wien 1939 för att sprida glädje och hopp i svåra tider, fenomenet har sedan spridit sig i världen.

Nyårskonsert

Spanien är i detta fallet absolut inget undantag, faktum är att det finns traditionella nyårskonserter över hela landet. I Madrid och Barcelona kan man till och med uppleva äkta filharmoniker från Wien i en mindre version, ”Philharmonic Ensemble”.

Den ikoniska Radetzky-marschen utgör tillsammans med valser, polkor, marscher och mazurkor från familjen Strauss majoriteten av de musikaliska programmen för dessa konserter. Som också hålls i städer som Vigo, Mérida, Sevilla, Santander eller Zaragoza. Här kommer ett litet urval av vad som erbjuds i Spanien nu i årsskiftet.

Madrid

På Teatro Real i Madrid kan man den 1 januari avnjuta den traditionella nyårskonserten med valser och polkor från familjen Strauss. De framförs av Santa Cecilia Classical Orchestra under ledning av Kynan Johns.

Auditorio Nacional de Música välkomnar den 3 januari den tidigare nämnda konserten av Philharmonic Ensemble. Det är en orkester som anses vara ambassadören för Wiens musiktradition på globala scener. De kommer att framföra kompositioner från familjen Strauss, som På den vackra blå Donau och Radetzkymarschen.

Barcelona

Isabel Rubio kommer att leda nyårskonserten på Palau de la Música Catalana i Barcelona 31 december, 1 , 2 och 6 januari tillsammans med Vallés symfoniorkester med verk av Strauss.

Den katalanska huvudstaden kommer att stå värd för en nyårskonsert i Teatre del Liceu den 1 januari.

Medlemmarna i Wiener Filharmoniska Orkester (Philharmonic Ensemble) kommer till Coliseum Theatre med Wiens nyårskonsert den 2 januari kl. 19.30.

Valencia

Mercantile Athenaeum Valencia är värd för den stora nyårskonserten för femte gången i rad måndagen den 1 januari kl. 19.00. Den framförs av Mediterranean Symphony Orchestra i regi av Juan Antonio Ramírez.

Sevilla

Sevillas kungliga symfoniorkester kommer att stå värd i Maestranza Theatres nyårskonsert i regi av Lucas Macías och med sopranen Bryndís Gudjonsdottir. Hon är vinnare av XVII Certamen Nuevas Voces Ciudad de Sevilla, det blir två uppträdanden den 3 och 4 januari kl 20.00.

Murcia

Symfoniorkestern i regionen Murcia kommer att framföra nyårskonserten i Auditorio Margarita Lozano den 2 januari.

Kanarieöarna

The Young Orchestra of the Canary Islands (JOCAN) kommer att erbjuda sin traditionella nyårskonsert på tre öar. Den 1 januari på Teneriffa Auditorium, 2 januari i Alfredo Kraus Auditorium på Gran Canaria och 3 januari på Fuerteventura Training and Congress Palace.

Det finns givetvis nyårskonserter på fler platser och oftast kan man läsa om dem på kommunernas webbplatser. Givetvis går det också att se nyårskonserten i Wien på spansk TV, den går i ettan och börjar klockan 11:15 på nyårsdagen.

Den kulturellt intresserade hittar fler artiklar här: Kultur.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …