Soligt nyår i stora delar av Spanien

Det högtrycksbetonade soliga och torra vädret kommer att bestå i stora delar av Spanien, i norr blir det däremot mulet och även nederbörd.

Soligt väder på standen

Prognosen för julen stämde bra för i stort sett hela Spanien. Fortsättningen ser lovande ut även om det efterlängtade regnet lyser med sin frånvaro där det skulle behövts som mest.

Torsdag den 28 december.

Väderprognos 28 december 2023.
Väderprognos 28 december 2023, Kanarieöarna.

Ett lågtryck kommer att svepa in från nordväst och den för med sig mulet väder men det är inte troligt att den når de södra eller sydöstra delarna av landet. Framförallt kommer inte regnet att ta sig så långt ner utan begränsas till Galicien, Asturien och nordvästra Kastilien och León. Maxtemperaturerna kommer att gå ner i Kantabrien, Katalonien och öster om Kastilien-La Mancha, kvällarna blir svalare i sydost och svag frost förväntas i nästan hela inlandet.

Fredag den 29 december.

Fastlandet och Balearerna kommer generellt att få övervägande mulet väder, men regnet stannar uppe i den norra delen av landet. Dagstemperaturerna sjunker i Galicien, Pyrenéerna, Balearerna, på Costa de la Luz och i sydost. Medan det blir något varmare i resten av landet.

Lördag den 30 december.

Temperaturer 30 december 2023.
Temperaturer 30 december 2023, Kanarieöarna.

Det blir något varmare i sydost och längs Medelhavskusten, men det blir inga höga temperaturer. På kvällen förväntas ensiffriga siffror överallt utom på Kanarieöarna. Stora delar av landet får en mulen himmel och mycket regn väntas i nordväst. Regnet kan ta sig ner över landet men enligt prognosen förväntas det inte nå de södra delarna.

Söndag den 31 december, nyårsafton.

Temperaturer den 31 december 2023.
Temperaturer 31 december 2023, Kanarieöarna.

Aemet förväntar sig stabilt väder i hela Spanien, Balearerna inkluderat. Men en viss kvardröjande molnighet kan finnas kvar i inlandet och även i norra delarna av Medelhavskusten. På eftermiddagen kan ett nytt lågtryck närma sig från nordväst och då kan det också bli svag nederbörd i Galicien och utmed den norra kusten. Temperaturerna stiger i söder men bergiga områden får frost.

Måndag den 1 januari 2024, nyårsdagen.

Väderprognos 1/1-2024.
Väderprognos 1 januari 2024, Kanarieöarna.

Nyårsdagen förväntas få i stort sett samma väder som nyårsafton. Omväxlande moln och klar himmel med stigande temperaturer i söder och sydväst.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …