Marocko tackar Spanien för hjälpen

Kung Mohammed VI tackar, Spanien, Storbritannien, Qatar och Förenade Arabemiraten för snabb hjälp vid jordbävningskatastrofen.

Jordskalv i Marocko

Dessa länder var de första som skickade hjälp till Marocko vid jordbävningen den 8 september. Det var landets kraftigaste och dödligaste jordbävning på 120 år. Det har i nuläget räknats in över 2.900 döda och fler än 5.600 skadade människor, antalet förmodas fortfarande stiga.

Tack till Spanien.

På söndagskvällen skickade kung Mohammed VI ett tackmeddelande till Spaniens räddningsteam ledd av överstelöjtnant Juan Saldana, chefen för kontingenten för den spanska militära hjälpenheten.

Meddelandet hyllade det spanska räddningsteamets ”aktiva och effektiva deltagande”, som satte in alla sina ansträngningar under räddningsinsatserna. ”Dessa ansträngningar har djupt berört oss såväl som det marockanska folket”, sade han. Och han betonade att detta återspeglar ”djupet av band och solid vänskap” såväl som den aktiva solidariteten mellan Marocko och spanska folket.

Tack till Storbritannien.

Kung Mohammed VI förmedlade också ett liknande meddelande till Russel Guaden. Nationell koordinator för Storbritanniens internationella sök- och räddningsteam, som ledde en delegation som hjälpte till i Marockos hjälpinsatser.

I meddelandet uttryckte kung Mohammed VI sitt varma tack för alla ansträngningar som gjorts av det brittiska laget. Monarken instruerade också Guaden att framföra sitt uppriktiga tack till alla medlemmar av räddningsteamet. Som ”demonstrerade en stor anda av solidaritet för att rädda liv, söka efter överlevande och ge humanitär hjälp” till de drabbade offren.

”Var säker på att vi djupt uppskattar lagets effektiva bidrag för att möta konsekvenserna av denna smärtsamma prövning”, sa monarken.

Tack till Qatar och Förenade Arabemiraten.

Kung Mohammed VI förmedlade också sin tacksamhet för Qatars och Förenade Arabemiratens hjälp. Samt betonade vikten av deras ansträngningar för att hjälpa landet att hantera jordbävningskrisen.

Marocko har bara bett om hjälp från dessa fyra länder.

Kung Mohammed VI tackar

Mohammed VI förklarade att hjälp inte hade begärts från andra nationer. Eftersom den bästa hjälpen var den som var användbar och nödvändig. Vilket uteslöt en övermättnad av bistånd som skulle skada samordningen mellan de olika teamen.

Det marockanska kungariket har genom olika kanaler uttryckt sin djupaste tacksamhet till alla de nationer som har hjälpt till på plats i räddnings- och återuppbyggnadsarbetet efter den ödesdigra jordbävningen.

Marockos ambassad i Madrid har också tackat.

”Marockos ambassad vill uttrycka sitt hjärtliga tack för alla uttryck för tillgivenhet och kärlek vi har fått för det marockanska folket i denna tragiska tid”, heter det i det officiella uttalandet. Ambassadören i Madrid, Karima Benyaich, som undertecknade kommunikén på ambassadens vägnar, betonade vikten av det humanitära och ekonomiska stöd som erbjuds av det spanska civila samhället och institutionerna.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …