Gaspriset i Spanien sänks till årslägsta

Priset ses över varannan månad av den spanska regeringen och idag tisdagen den 19 september 2023 sänks gaspriset till årets hittills lägsta.

Gasflaskor där gaspriset är reglerat.
12,5 kg:s butanflaskor från Repsol.

Den vanligaste gasflaskan på 12,5 kg butan (se bilden) sänks till 14,43 euro, det innebär en sänkning med 4,94 procent. Detta är 26 % mindre än för tolv månader sedan, enligt resolutionen som publicerades i dag i den officiella statliga tidningen (BOE).

Denna minskning beror på att överskottet som genererats under de senaste månaderna har möjliggjort ökningen av råvarupriset (+35,7 %). Samt eurons utveckling mot dollarn (+1,2 %) och fraktkostnaderna (+ 0,7 %). Dessa registrerades under den senaste tvåmånadersperioden för att nu ha dämpats. Enligt källor från ministeriet för ekologisk övergång och den demografiska utmaningen.

Gaspriset är reglerat av staten.

Gaspriset är reglerat i Spanien och den maximala variationen mellan två prisuppdateringar får vara högst fem procent, priset ses över varannan månad. Det är bara gasflaskor på över 8 och under 20 kilo som omfattas av prisregleringar i Spanien. Regeringen uppskattar att 64,5 miljoner gasbehållare förbrukas årligen. Men att det är en energikälla på tillbakagång med en efterfrågan som har minskat med mer än 25% mellan 2010 och 2021.

Gaspriset har fluktuerat dramatiskt sedan kriget i Ukraina började, men Spaniens prisreglering har upprätthållit marknadens stabilitet. Dessutom införde regeringen en rad krisåtgärden i juni förra året för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av konflikten. Varav en var att sätta ett pristak på standard butanflaskor till 19,55 euro. Detta tak nåddes faktiskt den 19 september förra året men sedan dess har gasen sjunkit i pris.

Det maximala priset som har förekommit på gasen var 19,55 euro. Detta var som nämnts ovan i september 2022, det lägsta priset var i juli 2016 då kostade flaskorna 11,27 euro.

Regeringen godkände också en förbättring av skyddet av utsatta konsumenter som ökar minimiförmånen för den termiska sociala bonusen från 25 till 40 euro. Vilket motsvarar cirka två butanflaskor – och maxbonusen till 375 euro 2023, beroende på klimatzonen.

Gasleverans

OBS, lägst pris är det alltid på gasnederlagen. På mackarna, gasbilarna och andra försäljningsställen är priserna alltid något högre.

Bilden: Från anno 1957 när gasleveranserna direkt till hushållen startade. Butano S.A. var föregångaren till Repsol.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …