Mersmak Sevilla

TAPASPROVNING MED HJÄRTA OCH SJÄL

Staden med gammaldags charm och ett rikt kulturarv. Vi har bokat tapasprovning i Sevilla och finner det något utöver det vanliga. Med stor glädje och god matkunskap tar vår guide oss igenom Sevillas snåriga gränder till olika tapasrestauranger. Vårt sällskap får utforska Sevilla som lokalinvånare. 

Sevilla
Sevilla Foto: Shutterstock.

Vi upptäcker gömda pärlor som vi sannolikt inte hade hittat annars och vår guide är väl förtrogen med stadens stora utbud. Vi får en guidning i Andalusiens huvudstad där tiden tycks stå stilla.
Jag och mina vänner börjar dagen med att söka oss ut på stadens kullerstensbelagda gator för att ta del av några av de stora sevärdheterna. Vi hänförs av den imponerande katedralen från 1400-talet. Det sägs att los sevillanos ville uppföra en katedral som tog andan ur flera generationer och man känner sig ödmjuk inför den stora katedralen. Det är bländande vackert med stadens alla färgglada keramiska plattor som pryder fasaderna.

Storslaget

Ett stenkast från katedralen ligger Real Alcázar som ett sagoslott med en historia sedan 900-talet. Real Alcázar är idag en av Spaniens mest populära turistattraktioner och har genom åren genomgått flera ombyggnader men dess prakt har förblivit densamma.

Många av de stora sevärdheterna ligger på gångavstånd från varandra och vi tar en promenad bort till Plaza España. Det halvcirkelformade torget ritades som ett av huvudnumren till spansk-amerikanska utställningen år 1929. Torget är klätt i vackert kakel och man kan ta del av de 40 spanska regionernas vapen. Det är storslagen miljö och genom torget rinner en kanal med många vackra hängbroar. Här kan man spendera flera timmar men då vi har begränsad tid väljer vi att söka oss vidare. 

MaríaTrifulca

Vår promenad i stan fortsätter mot floden Guadalquivir för att ta del av stadens äldre kvarter som ligger runt Santa Cruz och Triana. På en av de gamla broarna över floden stannar vi upp. Puente de Isabel II förbinder Triana-kvarteret med stadens centrum. Vi slås än en gång av stadens skönhet. Guadalquivir är nästan spegelblank och på floden är det flera roddbåtar som skapar ett mönster med sina åror. Vid brofästet ligger restaurangen MaríaTrifulca. Vi lyckas inte enas om det var här de spelade in Netflixserien If Only, men restaurangen har en betagande utsikt över floden och Sevilla stad. 

MariaTrifulca
MariaTrifulca

Staden har ett överflöd av tapasrestauranger och en stor mix av traditionella smaker och moderna tolkningar av de klassiska rätterna.

VI VANDRAR VIDARE men vårt stopp på bron Puente de Isabell II blir ett av de bestående intrycken och fint minne från resan. Sevillas matmarknad, känd som Mercado de Triana ligger i Triana men vi väljer att försöka finna några av stadens keramikbutiker och de flesta hittar vi här i Triana.

Flamencon sägs ha sin hemstad i Sevilla och här är utbudet stort för att hitta den perfekta flamencoklänningen men också de allra finaste broderade sidensjalarna, hårkammar av sköldpadda och solfjädrar av elfenben.

Staden har ett överflöd av tapasrestauranger och en stor mix av traditionella smaker och moderna tolkningar av de klassiska rätterna. Många ställen är familjeägda sedan generationer tillbaka.
Vi har svårt att bestämma oss när det blir dags för en lunch.

Vårt sällskap följer strömmen av lokalbor som söker sig in mot tapasrestaurangen Patio San Eloy. Här beställer man i baren som sedan intas på de kaklade bänkar som sträcker sig längs med väg-
garna. När den glada kyparen i baren häller upp det lokala vinet känns det som han presenterar en gammal vän. Baren fylls med glada röster och vi får ropa till vår kypare för att kunna beställa. In kommer en klassisk salmorejo, tortilla de patatas, carne mechá och mycket annat gott och stora mängder av potatischips.

Efter vår lunch går vi förbi Museo de Bellas Artes som ligger i ett före detta kloster. Kön ringlar sig lång och vi väljer istället att gå in i en liten konstaffär bredvid museet Grabados y Mapas Antigos på calle Bailén. Den lilla konstbutiken har många fina målningar av Sevilla och en liten litografi från en av stadens vackra balkonger får följa med hem.

Fantastiska museet Museo de Bellas Artes.

Bokad matguide

Några veckor innan vår resa bokade vi en matguide i Sevilla. Vår mötesplats för kvällen är intill las Setas som för övrigt är ett av världens största trämonument och byggdes år 2005.

Vår guide för kvällen har skickat oss ett mejl och presenterat sig och informerat oss att han trots den lite regniga kvällen bär stora gröna solglasögon så vi enkelt ska känna igen honom. Det går inte att ta miste på vem som är Manuel när han vandrar genom folkvimlet och kommer oss till mötes.
Att boka en matguide är ett bra sätt att lära känna staden. Trots att vi under dagen fått en bra överblick av Sevilla tar Manuel med oss till delar av staden vi inte varit på tidigare.

Patio San Eloy. I bakgrunden ses de kaklade bänkarna där du intar din mat.

VÅRT FÖRSTA STOPP FÖR KVÄLLEN är en tapasbar på Plaza de la Alfalfa. Området är mycket populärt och trots att det är kyligt ute så är torget fyllt av människor. Manuel pekar på den lilla lekplatsen på torget och ler. Här samlas barnfamiljerna.

Flamencons hemstad

Vår kväll är kylig och tuggorna från de perfekt tillagade klassiska croquetas de jamón ger oss lite värme. Den lokala sherryn som vi dricker till är uppfriskande. På torget står en flamencodansös och fyller torget med ljudet från klackarna och rytmen från en gitarr. Vi får berättat att det finns ett speciellt uttryck ”tener duende” som beskriver den konstnärliga och intensiva närvaron en flamencodansare upplever och att man som betraktare lätt fångas och berörs av detta. Man kan inte annat än fascineras av kvinnans sång om lidelse och styrka.

Casa Manolo

Kvällen går vidare till nästa tapasbar som heter Casa Manolo. Vi får vi in cazón en adobo. Detta blir en favorit, riktigt gott. Kanske var det tur att vi inte visste innan vi åt att det var marinerad pigghaj, fiskad ute vid kusten. Kyparen kommer ut med mojama, tonfisk och chocos fritos, bläckfisk. Till detta serveras en torr sherry, Manzanilla, gjord av palominodruvor.

Manuel tipsar oss att alltid välja det som kocken rekommenderar för dagen. Ofta presenteras det på en handskriven lapp vid sidan av menyn.

Plaza de Alfalfa

På restaurang Ajo y Agua serveras queso payoyo med en utsökt fikonmarmelad och tosta de sardina. Sardiner är inte vårt sällskaps favorit tapas men kombinationen av den riktigt syrliga tomatsalsan är detta en riktigt god tapas som serveras på en brödbit och ett glas vitt vin Mioro Zalema. Vi får även in albondigas de bacon, köttbullar av bacon.

Namnet tapas kommer från att man täckte drycken med en liten matbit för att hålla flugor borta och att det kommer från det spanska verbet tapar.

PÅ VÅRT NÄSTA STÄLLE berättar Manuel att namnet tapas kommer från att man täckte drycken med en liten matbit för att hålla flugor borta och att det kommer från det spanska verbet tapar På Maestro Marcelino serveras en leverkorv, morcilla de higado, huevas de maruca och chicharrones de Cádiz, rostad fläskmage. Matiga tapas som serveras med ett mörkgult orange vin.

När vår guidning går mot sitt sista stopp så väljer vår guide att ta oss till ett tapasställe där supportrar till den lokala fotbollsklubben Real Betis brukar samlas. Det framgår tydligt vilket lag som Manuel hejar på i den spanska fotbollsligan. Fotbollsklubbens motto är ”Viva el Betis, manque pierda!” – Leve Betis, även när de förlorar!
Här serveras en mycket god carrillada, fläskkind och espinacas con garbanzos, spenat med kikärtor.

Maestro Marcelino

Vårt sällskap sitter kvar på restaurangen och njuter av all den goda maten vi ätit tillsammans. Manuel önskar oss fortsatt trevlig vistelse i Sevilla och lämnar oss. Vi beställer in mera av ett rött vin, en tempranillo roble från Ribera del Duero.

Naked and famous

Innan sällskapet bryter upp för kvällen får vi tips om en cocktailbar, Naked and Famous som ska ha drinkar utöver det vanliga och där avslutar vi kvällen.
När vi dagen efter lämnar Sevilla för att köra tillbaka till Málaga går vi in på länken som vi fått skickat till oss för att ge vår kunniga guide vårt bästa omdöme. Tack vare Manuels stora kunskap om staden och hans matpassion, fick vi uppleva inte bara traditionella smårätter utan även mat som vi inte hade beställt tidigare.

Vår korta matresa till Sevilla gav mersmak på så många sätt. Vi enas om matens goda förmåga att förena människor och kulturer. Sevilla qué maravilla – vi ses snart igen.

Trendiga Naked and Famous

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …