Sommar i Europa 2023

Vädret är orättvist, i Nordeuropa skulle många vara glada för mer värme, men i Spanien, Portugal och Frankrike är det ibland för varmt.

Sommar i Europa, Calle Florida i Estepona.
Calle Florida i Estepona.

Våren i Spanien är varm och torr i år.

Våren 2023 i Spanien är exceptionellt varm, för att inte säga het. Temperaturerna steg till 30 grader och mer i mitten av mars. Murcia i sydöstra Spanien uppnådde ett toppvärde på 31 grader. Mallorca svettades i 27 grader. I Málaga i Andalusien slogs rekordet genom tiderna för april vid påsk. 33,7 grader uppmättes där på flygplatsen. Det gamla rekordet på 33,1 grader var bara ett år gammalt. Och värmen håller i sig,åtminstone till på fredag.

Sevilla kommer att ha över 30 grader den här veckan, liksom Córdoba. Temperaturer på över 30 grader är också dagens ordning i Portugal. De flesta inlandsregioner på den iberiska halvön kommer att vara 8 till 12 grader varmare än vanligt vid denna tidpunkt. Jämförelsen avser till och med det nyare klimatmedelvärdet från 1997 till 2010. Värmen är ett problem, torkan ett annat. Och med de höga temperaturerna avdunstar också den lilla restfukten, vilket kraftigt ökar brandrisken.

Varmt och torrt i Spanien

Konsekvenserna av torkan.

Den torra och varma vintern leder redan till torka i södra och västra Europa. Effekterna av torkan kunde ses redan i mars i Frankrike, Spanien och norra Italien, enligt en rapport från EU-kommissionen. Det märks till exempel i flodernas vattenstånd och i markfuktigheten. Detta åtföljs förstås av oro för vattenförsörjning, energiproduktion och jordbruk.

En annan konsekvens av torkan: i södra Frankrike, i Pyrenéerna, brinner redan skogen. Branden har hittills förstört omkring 750 hektar fransk skog, rapporterade den regionala radiostationen France Bleu. Området är mycket torrt och hårda vindar försvårar släckningsarbetet. Spanien har också fått sin beskärda del av naturbränder.

Regnprognos för Europa

Sydöstra Europa

I sydöstra Europa är det väldigt annorlunda och allt annat än semesterväder. På Balkan är det bara 15 grader, lite mer vid Adriatiska kusten där det är 18 till 19 grader. I Grekland och i turkiska Egeiska havet ligger temperaturen mellan 20 och 22 grader.

Längre norrut i Europa, som i Tyskland, är det några grader för kallt jämfört med medeltemperaturerna från 1997 till 2010, dessutom mycket regn.

Relaterade artiklar

Meteorologiskt fenomen ger varmare väder.

Andalusien höjer beredskapsnivån för bränder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …