Microsoft utökar i Madrid och Barcelona

Alberto Granados, presidenten för den spanska grenen av den multinationella teknikjätten är optimistisk och aviserar stora nyanställningar i Spanien.

Microsoft Madrid
Microsoft Iberica, Madrid

Bolaget kommer att fortsätta att investera i både Barcelona och i Madrid, detta bekräftades under en affärsfrukost som hölls i den katalanska huvudstaden i måndags. Båda städerna kommer att vara nyckeln i utvecklingen av deras två huvudverksamheter: Artificiell intelligens (AI), speciellt efter uppkomsten av ChatGPT samt Microsofts molntjänster.

Investering i Barcelona

Alberto Granado

Granados har bekräftat att Microsoft kommer att förstärka personalen på AI-navet som man har i Barcelona. För närvarande finns där ett 30-tal experter inom detta avancerade område och nu kommer det att utökas till totalt 100 personer. Kommer proffs fortsätta att anställas? ”Vi hoppas det, vi är mycket optimistiska med AI-verksamheten”, sa Granados, som firade ”kunskapscentret som skapas i Katalonien ”. Denna ”hub”, som invigdes i september 2021, är en av de åtta operativa baserna för forskning och utveckling av AI-applikationer som företaget har runt om i världen.

Microsoft är i full gång. I början av året investerade det multinationella bolaget ytterligare 10 miljarder dollar i OpenAI, företaget som skapade ChatGPT. Det är en modell som kan samtala och svara på alla typer av frågor som simulerar mänskliga resonemang, (men inte utan att göra misstag). ”Kostnaden för att lansera snabbt är att vi har varit tvungna att rätta till många saker på kort tid”, erkände han. På de drygt två månader som denna chatbot har varit i drift så har den fått 100 miljoner unika användare per månad, vilket är den snabbast växande konsumentapplikationen i historien.

I februari skakade Microsoft teknikbranschen genom att tillkännage att de skulle integrera detta verktyg i alla sina tjänster, från Bings sökmotor till Windows, PowerPoint eller Azure, samt dess molntjänster. Detta stärker företagets verksamhet. ”Vi har aldrig haft så många strategiska allianser som nu”, tillade han. Denna AI-applikation utvecklas i Barcelonas nav, vilket har öppnat dörren till ett affärsrace där jättar som Alphabet (Googles moderbolag), Amazon eller Meta (ägare av Facebook) också tävlar.

Investering i Madrid

Microsofts spanska satsning har bara knallat på. I torsdags bekräftade ordföranden för Microsoft Europe, Cindy Rose, företagets planer på att förvandla Madrid till en molnregion med byggandet av tre datacenter under de kommande månaderna. En satsning som har möjliggjorts efter två års arbete sida vid sida med Spaniens regering. Madrids provinsregering beräknar att denna investering kommer att bidra till skapandet av mer än 13.200 nya direkta och indirekta arbetstillfällen. Konsultbyrån IDC har indikerat att detta affärsbeslut kommer att generera mer än 5.300 miljoner euro extra för Madrids BNP mellan 2022 och 2025.

Cindy Rose

Talanger sökes

I mitten av januari tillkännagav Microsoft att 10.000 anställda skulle sägas upp, vilket motsvarar 5 % av den globala personalstyrkan. Bolagets nedskärningar har också påverkat den spanska personalen, men det kommer inte att påverka dess investering i Barcelona och Madrid. Granado beklagade att ”Det finns en brutal talangklyfta i Spanien,”. Och det är att 46 % av spanska företag inte hittar den talang de letar efter. Det är därför Microsoft har främjat ett utbildningsprogram som under de senaste två åren har förberett 1,6 miljoner människor i landet i användningen av dess teknologier.

I sitt möte med affärsmännen hänvisade Granados också till det europeiska samrådet så att tekniska jättar som Microsoft medfinansierar byggandet av telekommunikationsnätet. En allians bildades mellan Bryssel och operatörerna under Mobile World Congress (MWC) som hålls dessa dagar i L’Hospitalet de Llobregat. ”Vi konkurrerar inte med ”telekommunikationsbolagen”, utan vi samarbetar ”, påpekade han.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …