Det romerska Spanien

Runt om i Spanien ligger det ett stort antal romerska städer, det är ju så att dom flesta städerna i Spanien har en gång i tiden skapats av romarna och andra kulturer.

Text & Foto
Gunnar Lönn

Många av städerna har idag lämningar kvar från den tiden. Men detta reportaget handlar om några av de romerska städer som idag ligger helt övergivna på bergen runt om i Spanien.

Landskapet omkring Valeria

Valeria

Inte så känd bland turister

Den fascinerande arkeologiska platsen ”Ruinas Romanas de Valeria” ligger strax utanför byn Valeria. Staden är inte så känd för turister, vilket innebär att man får det sällsynta, stämningsfulla nöjet att vandra runt på platsen från en tidigare betydande romersk stad utan en massa turister, detta är en av fördelarna med romarriket i Spanien till skillnad från Italien. Platsen är otroligt vacker, omgiven av ängar och flankerad av dramatiska raviner.

I Valeria finns också rester av en medeltida kyrka och slott som kröner sluttningen. Staden är från 82 f.Kr., här finns också resterna av ett forum, samt en basilika, fyra reservoarer (används för vattenförsörjning), stadsgator och de välbevarade resterna av en stor extravagant fontän som är över 80 meter lång. Utsikten över de omgivande ravinerna är magnifik och förmodligen lite förändrad under 2000 år. Platsen är inte förstörd av turism och placeringen på en bergssida gör platsen till ett riktigt häftigt besök.

Segóbriga

Staden med keltiska anor

Segóbriga var en keltisk och senare romersk stad. Namnet Segóbriga är en kombination av två keltiberiska ord, segó och briga, som betyder ”seger” och ”stad” eller Segerstaden. Segóbriga upptäcktes först 1888, när en samling keltiberianska gravar upptäcktes i en grotta i närheten. Storheten i romerska Segóbriga syns i ruinerna av stadens teater och amfiteater, det beräknas att amfiteatern kunde rymma upp till 5.500 åskådare. Andra anmärkningsvärda romerska ruiner som är synliga i staden är stadsmurarna och dess portar, två badanläggningar och forum romanum.
Staden har även en cirkus för vagn-racing. Staden fick sitt vatten från akvedukter. Även om det tredje århundradet e.Kr. var en krisperiod i det romerska riket verkar Segóbriga inte ha drabbats lika illa som många andra områden i imperiet. Det uppskattas att den slutliga lämnandet av staden inträffade under den islamiska erövringen av Spanien under 800- talet e.Kr. Den romerska cirkusen för vagn-racing är ännu inte framgrävd, man kan skönja konturerna efter den vilket gör platsen ännu mera spännande. Staden ligger mitt ute i ingenstans. Detta är en välbevarad stad och det blir ett spännande besök mycket på grund av att man även här får vandra omkring nästan ensam.

Romerska teatern i Acinipo Malaga
Romerska teatern Acinipo är placerad högst upp på berget, att bara stå här och titta ut över staden är magiskt.

Acinipo

En romersk stad byggd för hjältar

Romersk Anfiteater i Spanien

Acinipo är en romersk stad byggd för legionärer år 45 f.Kr. nära Ronda i Málaga-provinsen, men till skillnad från turistområdet Ronda, bara 20 kilometer bort, är Acinipo öde och verkar inte besökas av så många, men det är vanligt i detta underbara historiska land.
De första bönderna etablerade en bosättning på åsen, nästan 1000 meter över havet, med utsikt över ett av de mest bördiga områdena som finns i Ronda-sänkan. Det var ett gynnat och strategiskt läge, så när yngre stenåldern gav vika för kopparåldern som sedan gick samman med bronsåldern, växte bosättningen. De runda stenfundamenten till de senare hyddorna, som går tillbaka till det 2:a årtusendet f.Kr., kan fortfarande ses vid Acinipo tillsammans med konturerna av verandorna. Även efter det att fenicierna anlände till kusten finns det få bevis för att de har påverkat arkitekturen.
Efter tartessernas försvinnande, omkring 400 f.Kr., fortsatte bosättningen att vara ockuperad av en stam från öster, iberierna, och så var det när romarna anlände.

Utsikt från Acinipo

Romarna kände igen en bra plats när de såg en. Acinipo hade inte bara en vidsträckt utsikt över det omgivande landskapet, den var också vid en strategisk korsning mellan vägarna nordväst till Sevilla, nordost till Córdoba och kusten rakt västerut vid Cádiz, Marbella i söder och Málaga i öster. De byggde också en befäst stad en dagsmarsch bort, vid Ronda, som de kallade Arunda. Det sägs att Acinipo koloniserades och utvecklades specifikt för legionärerna som hade kämpat för Julius Caesar i slaget vid

Munda 45 f.Kr. Acinipo blev snart en viktig och rik stad, med tempel och ett forum och bostäder för upp till 5.000 invånare.
Stenhögarna visar var de enskilda byggnaderna låg. Under 1:a århundradet e.Kr. byggdes teatern. Den kunde ha plats för 2.000 personer. Teatern används fortfarande, vilket påverkar det romerska originalet. Det går till och med att se omklädningsrummen bakom scenen.

Övergavs
Romarna lämnade Acinipo på 500-talet e.Kr., och lämnade en infödd befolkning bakom sig som hade lite försvar mot vandalerna och västgoterna som svepte genom landet. Invånarna i Acinipo flyttade till fästningen Arunda ”nuvarande Ronda” för skydd.
Att vandra genom dessa övergivna romerska städer ger en magisk känsla, och gör de romerska städerna till en historisk guldgruva, detta är bara så häftigt.

Video från den romerska staden Acinipo


Gunnar Lönn

Jag heter Gunnar Lönn och är en glad pensionär med ett stort intresse för övergivet, historiska platser och häftiga byggnadsverk. Jag har hållit på i många år att besöka dessa typer av sevärdheter, men under de senaste åren har jag också börjat med att dokumentera platser som jag besöker.

Läs också

Starlite festival med Europas mest avancerade ljudanläggning.

Starlite musikfestival i Marbella söker personal

Musikfestivalen Starlite Catalana Oeste, som i år firar sin trettonde upplaga i Marbella har börjat …