Spaniens regler för körkort ändras

Pere Navarro, generaldirektören för trafikmyndigheten DGT har meddelat att det blir förändringar under 2023 för förare som är äldre än 65 år.

Bilförare över 65 år
Bilförare över 65 år

I Spanien finns det ingen laglig övre åldersgräns för att köra bil. Efter 65 års ålder ökar dock frekvensen med vilken man måste förnya körkortet.

Enligt Spaniens biträdande generaldirektör för utbildning och vägutbildning vid Generaldirektoratet för Trafik (DGT), María José Aparicio: ”30 procent av de dödade i trafikolyckor i Europeiska unionen är över 65 år, (i Spanien är det 28 procent). Ett faktum som gäller i alla länder och det når 50 procent om man även räknar in fotgängare och cyklister”.

Färska uppgifter från Spaniens trafikmyndighet, DGT, visar att mer än fyra miljoner personer över 65 år har körkort i Spanien, vilket representerar mer än 15 procent av alla förare.

Nu har DGT gått med på att ändra reglerna och föreslår att förnyelserna ska bli mer frekventa. De är inte i kraft ännu men planen är att ändringarna ska träda i kraft under loppet av 2023.

För närvarande måste alla under 65 år i Spanien förnya sitt körkort vart tionde år, medan det för de över 65 år är vart femte år. Alla yrkesförare måste också förnya sina körkort vart femte år om de inte är över 65 år då det måste förnyas vart tredje år.

”Att en 90-årig person inte behöver få sitt körkort förnyat förrän fyllda 95, verkar konstigt,” förklarade Navarro. Det är ännu inte bekräftat exakt hur ofta äldre kommer att behöva förnya sina körkort, men det blir oftare än vart femte år. Aparicio bekräftade: ”Vi vet att vi kommer att behöva minska giltighetsperioderna”. DGT överväger också att dela upp ålderskategorierna ytterligare så att ju äldre du blir desto oftare måste du förnya ditt körkort.

Varje gång du förnyar ditt körkort i Spanien måste du genomgå en ”psicotécnico” en medicinsk undersökning som testar både din fysiska och mentala förmåga för att bedöma om du säkert kan utföra vissa uppgifter, som att köra bil.

Den innehåller ett hälsofrågeformulär, ett psykomotoriskt test och en synundersökning för att säkerställa att du fortfarande är i skick för att köra på vägarna, något som skyddar både din säkerhet och andra förares, cyklisters och fotgängares säkerhet.

Du kan göra ditt medicinska test för att förnya ditt körkort på valfritt ”Centros de Reconocimiento de Conductores” runt om i landet. Dessa finns listade på generaldirektoratet för trafiks (DGT) webbplats och kan hittas här.

Medan du väntar på att ditt nya kort ska behandlas får du ett provisoriskt tillstånd.

Priset för läkarundersökningen varierar mellan 35€ och 80€, beroende på vilken klinik du väljer, och trafikförnyelseavgiften för personer över 65 år är 24:58€. Men om du är över 70 år är du befriad från att betala förnyelseavgiften, däremot får du betala för läkarundersökningen.

Centro de Reconocimiento de Conductores
Läkarundersökning

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …