Midsommarfirande i Spanien

Det traditionella spanska midsommarfirandet – Noche de San Juan, sammanfaller i år 2023 med den svenska midsommaraftonen.

Midsommarfirande i Ceuta.
Midsommarfirande i Ceuta. Foto: Mario Sánchez Bueno, CC.

Att fira midsommar är något som spanjorer och svenskar har gemensamt. Midsommarfirandet är kanske lite olika och det är oftast inte på samma datum, men festas görs det. Midsommarafton här är den gamla svenska dvs. 23 juni, ett datum som lever kvar även i Danmark och Norge. Sverige och Finland har ju som bekant flyttat midsommaraftonen till fredag 19 juni-25 juni. Det gjordes i Sverige 1953 och i Finland 1955.

Brasa på midsommar.

Spaniens stränder kommer under fredagskvällen (Noche de San Juan) den 23 juni att fyllas med tusentals brasor till firandet av San Juan. Traditionen handlar om att de som firar San Juan ska rena sig från onda andar genom eld och vatten. Det är en upplevelse att tillsammans med tusentals andra människor på stranden gå baklänges ut i vattnet kl 24.00.

Baklängespromenaden ner i vattnet skall enligt allmän uppfattning ge lycka under resten av året. Att hoppa över någon av eldarna är enligt traditionen ett bra sätt att bota allehanda sjukdomar. Man kan i det sammanhanget också ha skrivit ner tre önskemål på lappar som man kastar i elden. Många tappar sedan upp havsvatten på flaska för att ta med hem och stänka i hörnen (heligt vatten). Vi kan inte garantera att allt detta fungerar men, vi har provat att gå baklänges ner i vattnet och det har fungerat.

Festandet med picknick på stranden, hög musik och dans fortsätter sedan natten igenom.

Midsommardagen är däremot inte någon helgdag här utan man förväntas gå mer eller mindre direkt från stranden till jobbet. Men i år är midsommardagen (Día de San Juan) en lördag så många är givetvis lediga.

Vi på redaktionen tänker också vara midsommarlediga, men händer det något verkligt allvarligt så kommer vi givetvis att bevaka och skriva om det.

Vi önskar alla en glad midsommar.

Mer festligheter:

Musikfestivaler på Costa del Sol 2023.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …