Höga temperaturer inleder veckan

De första dagarna kommer att vara varma i den södra halva av landet med höga temperaturer som kan gå upp till 45 grader i vissa områden.

Höga temperaturer
Måndag 26/6-2023, kl. 20:00.

Anledningen till värmen är att en varm luftmassa från Afrika har vällt in över stora delar av Spanien. Förutom varm luft så för den också med sig saharastoft i luften (Calima) vilket gör luftkvaliteten dålig, speciellt för astmatiker. Den varma luftmassan ger också höga nattemperaturer, med tropiska nätter (inte under +20 grader). I delar av området kan det också handla om ekvatorialnätter vilket innebär att nattemperaturen inte sjunker under +25 grader.

Höga temperaturer inleder veckan.
Måndag 26/6-2023, kl. 16:00.

Vädervarningar för höga temperaturer

Röd varning för höga temperaturer gäller för de första dagarna i: Guadalquivirdalen (+45 grader).

Orange varning för höga temperaturer: Andalusien, Extremadura, Kastilien-La Mancha och Madrid (temperaturen kan gå upp till +38-42 grader). Framförallt i inlandet, utmed kusterna blir det svalare.

I Norr blir det betydligt svalare även om temperaturerna även där kan braka iväg mot +35 grader i vissa delar.

Nattemperaturerna kommer i de stora städerna inte att sjunka under +20 grader och i vissa som Sevilla och Cádiz inte under +25 grader.

Svalare från onsdag

Prognosen tyder på att den afrikanska luftmassan får ge sig under onsdagen. Då förväntas en kallfront svepa in från Atlanten, luften kyls ner och luftkvaliteten blir bra igen. Kallfronten innebär också att det kan bli regnskurar och kraftiga vindar i företrädesvis den norra tredjedelen av landet. Framförallt kan regnet bli intensivt och vindarna kraftiga i norra Katalonien och på Balearerna.

Nästa helg

Från och med nästa helg kommer vi att ha ett stabilt högtryck, med klart soligt väder i nästan hela landet. Det är bara i bergen i norr (Pyrenéerna) som det kan vara enstaka skurar och kraftigare vindbyar.

Högaktuell artikel

Värmeslag, symptom och åtgärder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …