Stort möte för investerare i Madrid

Den spanska huvudstaden kommer att stå värd för ett möte med internationella investerare med tillgångar på mer än fem biljoner euro.

Det är det årliga mötet för International Forum for Sovereign Wealth Funds (IFSWF) som sammanträder i Madrid i oktober. Den föreningen inkluderar representanter för de arabiska gulfstaterna.

Eventarrangörerna har redan bokat Pradomuseet, Royal Collections Gallery (som kung Felipe VI och drottning Letizia kommer att inviga nästa vecka) och Santiago Bernabeu-stadion. Konst, monarki och Real Madrid är Spaniens recept för att förföra de med petrodollar välförsedda deltagarna.

Spanien gick med i organisationen för tre år sedan

Spanien gick med i denna London-baserade organisation för bara tre år sedan. IFSWF inkluderar inte alla världens stora investeringsinstrument (till exempel saknas Norges megastora statliga pensionsfond). Men inkluderar investeringsgrenarna i Förenade Arabemiraten (Abu Dhabi Investment Authority, Investment Corporation of Dubai, Mubadala), Qatar, Oman, Kina (CIC, China Investment Corporation), Singapore (GIC), Australien, Frankrike, med flera.

José Luis Curbelo

Oktoberevenemanget i Madrid arrangeras av Cofides (Compañía Española de Financiación del Desarrollo). Ett offentligt-privat aktiebolag som erbjuder ekonomiskt stöd till livskraftiga privata projekt i tillväxt- eller utvecklingsländer där det finns spanska intressen. För Cofides president José Luis Curbelo är det en unik möjlighet att visa upp Spaniens status som en mycket attraktiv destination för investeringar. Detta inför ledarna för några av de 37 största statliga förmögenhetsfonderna i världen.

Utöver de stora fonderna från Persiska viken, Kina och Singapore finns ett 20-tal offentliga eller halvoffentliga investeringsinstrument. Från länder i Afrika, Asien, Amerika och Oceanien. Det finns även en investeringsfond från Alaska.

Gruppen skapades 2008 för att enas om en rad åtaganden i styrningsfrågor. Den har under de senaste åren stadigt lagt till nya länder. Dess medlemmar förvaltar investeringar på totalt 5,2 biljoner euro. Vilket motsvarar 80 % av alla pengar som kanaliseras genom statliga förmögenhetsfonder.

Organisationen av IFSWF:s årsmöte kommer att sammanfalla med Spaniens ordförandeskap i Europeiska unionens råd under andra halvåret. Det stora frågetecknet är vem som kommer att representera den spanska regeringen. Eftersom det valet den 23 juli mycket väl kan avsluta premiärminister Pedro Sánchez-period vid makten.

Ekonomirelaterad artikel

Spaniens ekonomi ett verkligt kraftpaket.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …