Mijas kommun anlitar bågskyttar för vildsvinsjakt

Den stora populationen av vildsvin och deras hybrider har fått Mijas kommunfullmäktige att anlita bågskyttar från Andalusiska jägareförbundet.

Vildsvin
Vildsvin.

Mijas kommun har precis som många andra kommuner i Spanien länge haft problem med en ökande vildsvinsstam. Det har i flera år diskuteras vilka metoder som skall användas vilket inte är helt enkelt då det ofta handlar om tätbefolkade områden.

Vildsvin i Mijas Costa.

Kommunfullmäktige i Mijas anlitade redan i mars 2022 ett företag för att fånga vildsvin, vilda grisar och vietnamesiska grisar med fällor. Företaget kontrakterades från juni 2022 till juni 2023, vilket förlängdes till den 31 december. Under den perioden fångade företaget 109 exemplar, främst kring samhällena Cortijo Chico och La Ponderosa.

Men invasionen av dessa vilda djur har ökat på grund av effekterna av torkan. Av denna anledning har kommunfullmäktige i Mijas ansett det nödvändigt att tillämpa nya kontrollmetoder såsom kombinerad användning av bågskytte och fällor och har skyndsamt behandlat anlitandet av specialiserade företag.

Bågskyttarna.

Kommunen har anlitat ”Servicio de Controladores con Arco de Especies Silvestres de la Federación Andaluza de Caza” för att stävja antalet vildsvin, vietnamesiska svin och deras korsningar. För ett pris av 292,50 euro per styck, upp till maximalt 53.876 euro.

Andalusiska jägareförbundet.

Gruppen består av 16 kvalificerade bågskyttar utvalda 2019 och med fortsatt utbildning av förbundet självt. Gruppen skapades för att kontrollera de konflikter som vildsvin och vilda grisar skapar i stads- och interurbana områden i många kommuner i Andalusien. Där det inte är lämpligt eller tillåtet att använda skjutvapen.

Fällor.

Dessutom har kommunen anlitat företaget Adda Ops S.A. för att fånga dessa djur med fällor, med en budget på 31.123 euro.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …