WhatsApp förändras stort i Spanien

WhatsApp som är den populäraste appen för snabbmeddelanden i Spanien kommer att tillåta meddelanden mellan flera olika appar.

WhatsApp nyhet

WhatsApp kommer start att tillåta sina 2 miljarder användare att interagera med andra plattformar som Telegram eller Signal, utan att behöva ladda ner dessa appar. Detta är en riktig vattendelare för WhatsApp som hittills varit ett tätt och helt slutet system.

Anledningen till detta är att i nästa månad träder den nya ”Digital Markets Act (DMA) i kraft i hela EU. Det är en lagstiftning som kräver att gatekeepers (Big Tech med fler än 45 miljoner användare i Europa) vidtar en rad åtgärder för att förbättra sina tjänster. En av dessa åtgärder är interoperabilitet mellan flera applikationer. EU har gett företagen 6 månader på sig att implementera interoperabiliteten. WhatsApp ligger i framkant, men det verkar som om andra plattformar är långsammare på att registrera sig. Detta beror till stor del på det faktum att det är tekniskt mycket komplext att aktivera meddelanden över flera appar. Samt att alla andra plattformar måste följa WhatsApps villkor. Den andra stora aktören Apple har ännu inte meddelat sina planer. Men enligt de nya EU-reglerna verkar det oundvikligt att de också måste erbjuda interoperabilitet för sin Imessage-tjänst.

WhatsApps moderbolag Meta har utsetts till grindvakt och i Spanien ändras funktionen hos WhatsApp i mars.

Så här kommer WhatsApp cross-meddelanden att fungera.

Huvudsyftet med förändringen är att erbjuda interoperabilitet med tredje part och ”samtidigt bevara integritet och säkerhet” förklarar chefsingenjören på WhatsApp, Dick Brouwer. I början kommer interoperabiliteten bara att fungera på en-till-en-meddelanden, men kommer så småningom att rullas ut att även omfatta gruppchattar och samtal.

Det är upp till varje enskild användare om de vill använda meddelanden över flera appar eller inte, de måste själva välja att delta. WhatsApp kommer att hålla meddelanden från andra appar åtskilda under en ”tredjeparts chattsektion” så att de inte visas i huvudinkorgen.

WhatsApp

WhatsApp är en proprietär, plattformsoberoende mobilapplikation för smarta mobiltelefoner. Utöver grundläggande meddelandefunktioner kan WhatsApp användare skicka varandra bilder, video- och ljudmeddelanden, filer, dokument länkar mm. Förutom i mobiltelefoner så kan den installeras i datorer, med två miljarder användare är det troligtvis världens populäraste meddelandetjänst. Den är otroligt populär i Spanien, praktiskt taget alla använder appen, både yngre och äldre samt företag. Appen utvecklas hela tiden, i augusti förra året tillkom snabba videomeddelanden.

Vi på Hej!Spanien använder appen för i stort sett all kommunikation mellan våra medarbetare. Vi har den installerad både på telefoner och datorer.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …