När kommer det obligatoriska registret för fastighetsmäklare till Andalusien?

BOSTADSEXPERTEN

Kongress för fastighetsmäklare

I skrivande stund har min kollega och jag just deltagit på mäklarsamfundet A.P.I. A.N.A.I.s årliga kongress, Evolution,  i Barcelona. Det var runt 1000 deltagare främst från Katalonien och Valencia.

Dessa två regioner är de som hittills infört ett obligatoriskt register, Katalonien år 2010 och Valencia 2022. I Spanien som helhet avskaffades kravet på mäklarlicens år 2000 och det är nu de autonoma regionerna som kan införa egna register om de så önskar. API ANAI är ett av de största mäklarsamfunden i Spanien med nästan 6000 medlemmar, främst i de regioner där certifiering är nödvändig för att kunna skriva in sig i registret. 

Vad innebär dessa register för mäklarna?


Kort och gott är detta väldigt logiskt. Det är för att skydda konsumenterna. En fastighetsmäklare bör ha rätt kunskap för att kunna ge rätt råd till sina kunder. 

Därför infördes kraven på att alla ska göra en kurs på 250 timmar med ett slutprov och certifiering. Mäklaren ska också vara medlem i ett samfund och det är obligatoriskt med en ansvarsförsäkring och en försäkring som täcker kundernas pengar (t.ex. handpenningar etc). Det är egentligen inte svårare än så, och i mitt tycke väldigt logiskt.

I Andalusien finns inga lagliga krav på licens eller utbildning och vi som har det har gjort det av egen fri vilja. Dock är Andalusien den region i Spanien som ställer hårdast krav på mäklarna angående hur och på vilket sätt de måste annonsera fastigheterna och vilken information de måste ta in innan de lägger ut en bostad till försäljning. 

Det ligger ett i stort sett färdigt lagförslag i Andalusien sedan 2019 för att införa ett register, så troligen kommer det att träda i kraft så småningom också. 

Inom yrkeskåren välkomnar vi dessa förbättringar. Speciellt då vi varje vecka träffar kunder som fått helt felaktiga råd av folk som arbetar som mäklare utan att ha rätt kunskap. 

Ett steg i rätt riktning har tagits av mäklarsamfundet GIPE som i år infört nya kurser och blivit det första tvåspråkiga spanska mäklarsamfundet. GIPE erbjuder nu certifieringskurser både på spanska och på engelska. Samt utbildningar, networkingmöten etc på huvudkontoret i Palacio Salinas i Málaga centrum. I medlemsavgiften på bara 50€ i månaden ingår även ansvarsförsäkring. 

På detta sätt sträcker GIPE ut en hand till hundratals personer som jobbar som mäklare på Costa del Sol men som inte talar tillräcklig spanska för att göra kurserna. Vi är övertygade om att det finns många som jobbar i branschen och som gärna vill få träning och kunskap, men inte vetat vart de kunnat vända sig.  

GIPE kommer även ha en monter på den stora mässan SIMED i Palacio de Congresos i Málaga mellan den 16-18 november. Fredagen den 17 november kl 13.30 håller vi en konferens tillsammans med den europeiska federationen av mäklarsamfund, CEPI, där vi kommer att berätta mer om hur EU nu lägger allt mer vikt på konsumentskydd i branschen och vi kommer även presentera den nya europeiska kvalitetsstämpeln för mäklare. Kontakta oss gärna för gratis biljetter om du är aktiv i mäklarbranschen och är intresserad av att komma. 

Nya regler för mäklare i Spanien

Christofer Fogelberg

Spansk mäklare sedan 2001 och medlem i mäklarsamfunden API, GIPE och AIPP. Han driver sedan 2003 StartGroup Real Estate med tre kontor på Solkusten. Christofer är Advisory Director för Association of International Property Professionals med säte i London och sitter även i styrelsen för spanska GIPE.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …