Nationaldagsfirandets höjdpunkter i Madrid

Prinsessan Leonor deltar för första gången i militäruniform och fallskärmssoldaten som landade med flaggan var för första gången en kvinna.

Spaniens kung och kronprinsessa.

Firandet av nationaldagen ägde rum på Plaza de Cánovas del Castillo, där kungligheterna deltog i ceremonin tillsammans med den tillförordnade regeringens president Pedro Sánchez Pérez-Castejón och andra regerings- och statliga tjänstemän.

Militärparaden började traditionsenligt med fallskärmshoppning där en hoppare landar med en 54 meter stor flagga. Hoppet gjordes från 1.000 meters höjd och utfördes med en perfekt landning på avsedd plats. Det är svårare än vad det låter eftersom vindarna i en stadsbebyggelse kan ställa till det, vilket har hänt några gånger. Vad som var speciellt denna gången var att fallskärmssoldaten hette María del Carmen Gómez Hurtado (38). Det var första gången i historien som det inte helt enkla hoppet utfördes av en kvinna.

Fallskärmshoppare med flagga

Kung Felipe och prinsessan Leonor lade sedan en lagerkrans för att minnas alla de som har dött för Spanien. Efter detta utförde Águila Acrobatic Patrol en överflygning och Plus Ultra Squadron från Royal Guard avfyrade sina gevär. Efter detta ägde en militärparad rum med medlemmar av bland annat förband från alla vapenslagen.

Kung Felipe, drottning Letizia och prinsessan Leonor återvände sedan till det kungliga palatset i Madrid för en mottagning.

Mottagningen i det kungliga palatset på nationaldagen.

Prinsessan Leonor

Prinsessan är Spaniens tronföljare och det var första gången som prinsessan Leonor deltog i nationaldagsfirandet sedan 2020. Eftersom hon var på UWC Atlantic campus i Wales fram till våren 2023, där hon avslutade sin gymnasieutbildning. Infanta Sofia missade evenemanget i år eftersom hon är borta på samma campus i Wales.

Prinsessan Leonor fyller 18 år den 31 oktober, hennes födelsedag kommer att markeras av en högtidlig ed inför den spanska kongressen för att bekräfta hennes plikter. Hon kommer också att ta emot Karl III-ordens krage av kung Felipe och delta i en officiell lunch med medlemmar av den spanska regeringen. Prinsessan Leonor är för närvarande inne på det första året av sin treåriga militärutbildning. Tidigare i höstas fick hon officiellt rang av ”Dama Cadete” vid armén och deltog förra helgen i flaggceremonin för att svära sin trohet till Spanien.

Mer om Spaniens nationaldagsfirande går att läsa om i vår tidigare artikel:

Spaniens nationaldag 2023.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …