Spaniens osedvanligt varma höstväder tar slut

Det blir nu normalt höstväder i hela Spanien med undantag för Kanarieöarna som får fortsatt höga temperaturer några dagar till.

Regnig dag
Svalare och regn utlovas.

Enligt den spanska statliga meteorologiska byrån AEMET kommer en front att tränga in från Atlanten med början idag fredag. Det börjar uppe i Galicien och Asturien och sprider sig sen till resten av landet inom de närmaste dagarna. Den förutspås att nå östra Spanien på lördag och Balearerna på söndag. Med fronten följer sjunkande temperaturer och regn.

Efter fronten blir det ett tillfälligt uppklarnande, men ett nytt lågtryckssystem följer efter redan samma dag. Det blir rikligt med regn i de nordvästra delarna av landet samt på Balearerna. Regnet kan åtföljas av stormar, men de förväntas vara svaga, framförallt i söder och nordost.

Temperaturerna sjunker och det blir regn.

Prognos, nederbörd 17/10-2023, höstväder.
17/10-2023.

Temperaturerna kommer att sjunka kraftigt under hela helgen. Instabiliteten och temperaturfallet kommer att fortsätta under nästa vecka. Det blir flera lågtryckssystem som kommer att passera från väst till öst och med dem följer mulet väder och rikligt med regn sam en och annan storm.

Prognos, temperatur 17/10-2023, höstväder
17/10-2023.

Ovädren kommer att förväntas vara mest intensiva i Galicien, det centrala systemet, Pyrenéerna, Kataloniens kust och västra Andalusien. I den sydöstra delen av halvön blir regnet och blåsten mycket svagare, men det blir betydligt kyligare. Detta innebär inte att det blir kallt, utan det blir en återgång till normala temperaturer för årstiden.

Kanarieöarna

Prognos för Kanarieöarna 18/10-2023, höstväder.
18/10-2023.

En viss instabilitet förväntas under nästa vecka på Kanarieöarna då de atlantiska frontsystemen når öarna från norr och har med sig regn. Regnet kommer att vara mindre troligt och i vart fall mindre intensivt i de södra delarna av arkipelagen. Men temperaturerna kommer att sjunka till mer normala värden för årstiden. Detta innebär att den senaste tidens för årstiden extrema värme tar slut så skolorna kan öppna igen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …