Spaniens nationaldag 2023

Den 12 oktober är det Spaniens nationaldag som firas till minne av att Christoffer Columbus landsteg i Amerika den 12 oktober 1492.

Nationaldag
Nationaldagsfirande i Madrid.

I år är det dessutom så lyckligt att dagen infaller på en torsdag, det innebär att fredagen blir en ”klämdag”. Många tar då ledigt för att få en långhelg, i år dessutom med riktigt trevligt väder i största delen av landet. Det avspeglas på hotellbokningarna på Costa del Sol, som i förrgår var uppe på nästan 90 % för helgen.

Dagen kallas också för ”Día de la Hispanidad”. Hispanidad är en sammanslutning av länder med ursprung från den iberiska halvön och Spanien. Dagen är en nationell helgdag och många butiker och alla kontor är stängda, restauranger brukar vara öppna som vanligt. Firandet är ganska stillsamt, landets flagga hissas i Madrid av den spanske kungen, sedan följer en militärparad och en flyguppvisning. Det brukar inte vara något större firande på gatorna utan många stannar hemma med sina familjer och tittar på paraden och flyguppvisningen på TV.

Felipe VI av Spanien på Spaniesn nationaldag.
Felipe VI av Spanien.

Det är även en religiös helgdag för ”Virgen del Pilar” som firas i delar av Spanien, speciellt i Aragonien. Därför kallas denna långhelgen på spanska för ”Puente del Pilar”.

I Madrid hålls det traditionsenligt en mycket stor parad, sändningen visas i spansk TV. I RTVE börjar sändningen klockan 10:45 (i La 1 och i Canal 24 horas).

Avslutningsvis en känd spansk sång framförd av legenden Manolo Escobar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …