De fem bästa destinationerna för matälskare

San Sebastian i Baskien går in som världens bästa gastronomiska destination och Málaga belägger en mycket hedrande femteplats.

Málaga stad
Málaga.

Det är det ansedda lyx- livsstils- och resemagasinet Condé Nast Traveler som har publicerat omröstningar i både gastronomi och välkomnande. För Málaga blev det en femteplats för gastronomin och dessutom en sjätteplats i kategorin mest välkomnande destination i världen.

Världens bästa gastronomiska destinationer.

Málaga stad har utropats till den femte bästa gastronomiska destinationen i världen. Bland de läckerheter som har lyft staden till denna position återfinns enligt Readers’ Choice Awards av Condé Nast Traveler, de berömda espetos de sardinas (sardinspett), ajoblanco (kall mandelsoppa), gazpachuelo (skaldjurssoppa) samt vin.

Sardinspett
Grillade sardiner och lite till.

De fyra städerna ovanför Málaga var San Sebastian med 96,67 poäng. Tel Aviv (Israel), med 96,36 poäng. Följt av Neapel (Italien), med 96,25. Därefter Mexico City, med 96,22. Málagas poäng var 95,48 och staden kommer före Quebec City (Kanada) och Melbourne (94,22).

Tillsammans med Málaga är det en annan spansk stad som sticker ut i dessa utmärkelser. San Sebastian är listad som den bästa gastronomiska destinationen i världen och den näst bästa staden i världen i kategorin ”små städer”. ”Den har en enorm kulinarisk kraft (och anses) vara Spaniens gastronomiska huvudstad. Mycket tack vare dess exceptionella utbud av skaldjur och fisk, dess flamboyanta Michelin-restauranger. Samt dess legendariska pintxos och dess drömska cheesecake,” noterade Condé Nast Traveler.

San Sebastian gastronomisk destination.
Pintxos i San Sebastian.

Världens mest välkomnande destinationer.

Málaga har också valts ut som den sjätte mest välkomnande destinationen i världen, enligt samma publikation, med en poäng på 94,19. ”Under de senaste åren har den historiska staden Malaga blivit en magnet för unga spanska kreativa, tack vare dess överkomliga hyror, autentiska kök och solsken”, sa Condé Nast Traveler.

Den exklusiva publikationen uppgav också de mest välkomnande städerna i världen. I rangordning är det Calgary, Edmonton och Victoria i Kanada, Dublin, Quebec City och Málaga. Bakom Costa del Sols huvudstad kommer Izmir i Turkiet. Rio de Janeiro i Brasilien. Cartagena, i Colombia och Mexico City.

Urvalet och de röstande är globalt.

Dessa utmärkelser är inne på sitt 36:e år och vinnarna utses baserat på de röster och reseupplevelser som är mest uppskattade av Condé Nast Travellers globala läsare.

Condé Nast Traveller rankar destinationer.

Condé Nast Traveler är en lyx- och livsstilsresetidning utgiven av Condé Nast i New York City, USA. Tidningen har vunnit 25 National Magazine Awards. Deras motto är ”Truth in Travel”, som betyder att resebranschens freebies inte accepteras.

Mer om matstaden på Costa a del Sol.

Málaga – en levande matstad.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …