Brandbekämpningen på Teneriffa fortsätter

Arbetet med att bekämpa branden har underlättats under helgen av bättre väderförhållanden med ökad fuktighet och avtagande vind.

Detta är en uppföljning av fredagens artikel om brandförloppet.

Naturbranden har bränt av mer än 13.300 hektar på en omkrets av 88 kilometer. Branden är dock ännu inte att betrakta som kontrollerad, men myndigheterna ser optimistiskt på utvecklingen av branden. Det förbättrade läget gör att vissa evakuerade nu får återvända till sina hem.

Men det finns områden där de befarar att branden kan ta fart, ett är den övre delen av Güímar. Framför allt är det två fronter som oroar mest. En av dem är Orotavadalen, som gick in i Los Realejos, och den andra är Cho Marcials flank, i Arafo och i riktning mot Güímar, i väster. Båda är mycket aktiva och elden avancerar här fortfarande.

Guardia Civil har fått starka indikationer på att branden är anlagd, undersökningar pågår.

Regeringschefen Pedro Sánchez besöker idag Teneriffa för att orientera sig om läget.

Luftkvaliteten är mycket dålig i 19 kommuner på Teneriffa.

Luftkvaliteten till följd av naturbranden har blivit mycket ogynnsam i dag i 19 av Teneriffas kommuner. I synnerhet i Los Realejos, La Orotava och Arafo.

På öns norra sluttning är luftkvaliteten, förutom i de tidigare nämnda kommunerna Los Realejos och La Orotava, också mycket ogynnsam i: El Sauzal, La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo, Santa Úrsula, Puerto de la Cruz, Los Realejos, Buenavista del Norte, Los Silos, Garachico, Icod de los Vinos, La Guancha och San Juan de la Rambla. På södra Teneriffa är luften, förutom i Arafo, mycket ogynnsam i Candelaria, Güímar, Fasnia och Arico

Rekommendationer för riskgrupper.

FFP2-mask

Dessa rekommenderas att undvika att vistas utomhus och utföra intensiva eller långvariga fysiska aktiviteter. De bör stänga fönster och dörrar och de som har luftkonditionering bör sätta den i recirkulationsläge. Vid vistelse utomhus bör FFP2-mask användas för att undvika andningsproblem. Ögonen bör också skyddas och sköljas vid behov.

Riskgrupper det vill säga personer med luftvägs eller hjärtsjukdomar som astma, kronisk bronkit och emfysem. Samt barn, gravida kvinnor och äldre samt personer som utför fysiskt aktivitet eller har nedsatt rörlighet.

Symptom som kan uppstå.

Hosta, irritation i ögon, näsa och hals. Djup andnöd, obehag i bröstet, hjärtklappning, trötthet samt förvärrade symptom hos personer som redan har luftvägs- eller hjärtsjukdomar.

En färsk video från i natt:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …