Ostadigt väder i stora delar av Spanien

Under veckan förväntas regnskurar över nästan hela landet, men mest märkbart i norra och östra delarna av fastlandet.

Palmer och ostadigt väder.

I norr och öster kan det till och med bli kraftiga regnskurar och stormvindar. Under andra halvan av veckan kan det även bli intensivt regn i Medelhavsområdet. Som senare sprider sig över stora delar av Spanien.

Under måndagen var det rejält med oväder i de centrala och norra delarna av fastlandet, med både åska och kraftigt regn.

Tisdag den 12 september.

På tisdagen fortsätter det instabila vädret på grund av att en front passerar över fastlandet. Som Rubén del Campo, en talesman för AEMET, förklarade: ”Det är en front av kall luft som ligger i de övre lagren av atmosfären och gynnar bildandet av riklig molnighet”. Som ett resultat blir dagen molnig, med regn och skurar i den norra tredjedelen. Detta kommer att sträcka sig till resten av den norra halvan, öster om fastlandet och till Balearerna.

Det kan bli intensivt och åtföljas av hagel, särskilt i Pyrenéerna, centrala delarna av landet samt delar av Katalonien. Temperaturerna kommer att sjunka i nordost och kommer inte att förändras mycket i resten av Spanien. Varmast blir det vid Medelhavets och Andalusiens stränder, med temperaturer på mellan 28ºC och 32ºC.

Onsdag den 13 september.

Regnskurar med kraftiga vindbyar är fullt möjliga på onsdag, särskilt vid Kataloniens Medelhavskust, Valencia och Balearerna. På eftermiddagen kan detta sträcka sig till andra områden i östra och centrala delarna av landet, som lokalt kan bli riktigt kraftigt. I sydost och på Balearerna kan dessa skurar åtföljas av lera på grund av förekomsten av svävande damm. Detta kommer att ge upphov till dis (Calima).

Temperaturerna kommer att stiga i större delen av landet, förutom vid Medelhavet, där de också kommer att överstiga 30ºC i flera områden. Maximum på mellan 32ºC och 34ºC kan uppnås i Guadalquivirdalen, med upp till 35ºC i Córdoba.

Torsdag den 14 september.

Instabiliteten kommer att fokuseras på östra delen av landet och Balearerna under torsdagen, med regnskurar och vindbyar som kan nå stark intensitet. Det blir däremot inga större temperaturförändringar.

Fredag den 15 september – söndag den 17 september.

Väderprognos för fredag.
Fredag den 15/9-2023.

Inför helgen kan nederbörden bli utbredd över hela fastlandet och Balearerna på grund av bildandet av en storm i Atlanten. Om så är fallet skulle regnet sträcka sig från söder till norr över hela landet. Det kan vara lokalt starkt och ihållande i Medelhavsområdet och halva norra Spanien. Temperaturerna kommer i så fall att sjunka i stora delar av Spanien.

Det finns dessutom risk för en DANA under helgen, men AEMET påpekar: ”Den kommer i så fall att vara mycket mer tillfällig och mindre intensiv” än det som inträffade i Spanien mellan den 2 och 3 september. Det är inte bara AEMET som varnar för en möjlig Dana, även eltiempo.es gör det: ”En ny DANA kan kunna isoleras utanför Portugals kuster”, vilket kan medföra ett andra oväder med intensiva regn och stormar.

Information om vad en DANA är finns i en tidigare artikel: Meteorologerna varnar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …