Palatsstaden Medina Azahara

Detta är ruinerna av en vidsträckt, befäst morisk medeltida palatsstad byggd av Abd-ar-Rahman III. Det var en medeltida morisk stad och huvudstad i Al-Andalus, eller muslimska Spanien, eftersom hjärtat av administrationen och regeringen var inom dess murar.

En gång en magnifikt moriskt palats

Staden byggdes från 936-940 och inkluderade ceremoniella mottagningshallar, moskéer, administrativa och statliga kontor, trädgårdar, myntverkstäder, verkstäder, kaserner, bostäder och bad. Vatten tillfördes genom akvedukter. Kalifens värdighet krävde inrättandet av en ny stad, en symbol för makt, som imiterade andra östliga kalifat. Det byggdes i Córdoba eftersom det hade varit huvudstaden i regionen under romartiden. Legenden säger också att den byggdes som en hyllning till kalifens favorithustru. År 1010 förstördes den i ett inbördeskrig och övergavs därefter. Dess ruiner grävdes ut under 1910-talet. 

Gunnar Lönn vid morernas högkvarter.
Gunnar Lönn vid det som var vaktens högkvarter

Endast cirka 10 procent av 112 hektar har grävts ut och restaurerats, på området finns två kalifat bostäder, med tillhörande badkomplex, två aristokratiska bostäder och servicekvarter, utrymmen för palatsvakterna, ett antal administrativa byggnader, och ett domstolskomplex, stora trädgårdsutrymmen, och strax utanför detta område ligger församlingsmoskén.
Lika intressant som Alhambra Palatsstaden är riktigt spännande att se och i mångt och mycket lika intressant som Alhambra och på sina ställen lika vackert. Jag älskar ju romerska platser men även morerna kunde bygga och detta är ett bevis på en fantastisk stad.

Vilka var egentligen morerna?

Den muslimska erövringen av Spanien inleddes år 711 då en armé ledd av Tariq ibn Ziyad, en muslimsk general, korsade Gibraltar sund och besegrade det visigotiska kungariket. Morerna styrde från 711 till 1492. Morerna, eller muslimerna, kom från olika delar av Nordafrika och etablerade en närvaro och påverkan i regionen.
Under flera århundraden utkämpades krig och konflikter mellan de kristna kungarikena i norr och de muslimska staterna i söder. År 1492 erövrade de katolska monarkerna Ferdinand II av Aragonien och Isabella I av Kastilien det sista muslimska kungariket i Granada, vilket markerade slutet på morernas styre på den iberiska halvön.
Efter erövringen blev morerna som stannade kvar i Spanien, kända som morisker, underkastade religiös och kulturell assimilation. Under årtionden och århundraden följde perioder av förtryck och tvångsassimilering, vilket ledde till att många morisker blev kristna eller förvisades från landet.
Detta ledde till att morernas kultur och religion gradvis försvann från den iberiska halvön. Trots detta har morernas arv överlevt i Spaniens kultur och arkitektur, och deras inflytande kan fortfarande ses och upplevas i dagens Spanien.

   Morerna var kända för sin renlighet, ett populärt ordspråk var att en mor hellre
skulle gå utan bröd än utan tvål.

Morernas arv

Morerna introducerade ett flertal nya frukter och grönsaker i Europa som tidigare var okända i både Spanien och Europa. Det var persikor, citroner, apelsiner, saffran, bomull, ris, silke, sockerrör, aprikoser, fikon, dadlar, granatäpplen och flera andra. Dessa frukter och grönsaker var främmande för spanjorerna under medeltiden. Idag odlas dessa och ingår som en naturlig kost i Europa.
Vid erövring av Iberiska halvön var arabernas avancerade civilisation känd för sin arkitektur, vetenskap och matematik. När de kom till Spanien introducerade morerna arkitektoniska tekniker som slog europeiska stenmurare med häpnad. Ett av de mest imponerande exemplen på morisk arkitektur är Alhambra i Granada. Byggandet började 1238, och det överträffade alla liknande palats i storhet och skönhet. Idag förblir det ett av de bäst bevarade palatsen i den islamiska världen.

Medina Azahara

Introducerade schackspel

Schack är över 1500 år gammalt men introducerades i Europa av morerna. Det blev snabbt populärt. I medeltida Spanien var schack ett populärt spel för strategi och tålamod. Det första skriftliga omnämnandet av schack i Spanien är från 1010 e.Kr.
Morerna var kända för sin renlighet, ett populärt ordspråk var att en mor hellre skulle gå utan bröd än utan tvål. I den moriska staden Córdoba fanns det runt 900 offentliga bad. Detta möjliggjorde ordentlig hygien under en tid då rörmokeri och rinnande vatten ännu inte var tillgängliga. Vissa källor hävdar också att morerna förde med sig någon form av tvål till Europa, vilket införde en ny era av renlighet.
Utbildning var viktigt för morerna, som såg till att den var tillgänglig för alla inom deras rike. Detta stod i skarp kontrast till medeltida Europa, där 90% av befolkningen förblev analfabeter och utbildning var reserverad för endast de rikaste adelsmännen och prästerskapet. Faktum var att det till och med fanns några europeiska kungar som inte kunde läsa eller skriva. Morerna etablerade 17 stora universitet i Spanien, belägna i städer som bland annat Córdoba, Málaga,
Granada, Sevilla, Toledo och Almería.

De moriska kryddmarknaderna var berömda för sin variation och
erbjöd valmöjlighet för kockar i alla stilar.

Inflytande på många plan

Efter morernas ankomst till Europa förde de med sig nya begrepp och ord som snabbt blev assimilerat i vardagsspråket. Spanskan har upp till 4.000 ord av arabiskt ursprung, inklusive algebra, schackmatt och influensa. Andra exempel är chiffer, alkohol, kemi, tyfon, orange, alkaliskt, kabel och nadir för att nämna några.
När de kom till Spanien såg morerna potentialen i de gamla romerska bevattningssystemen som de förstärkte och återupplivade. Detta ledde till en ökning av produktiviteten i jordbruket och en förbättring av ekonomin. De kunde också odla nya grödor de hade med sig som citroner, apelsiner, fikon, dadlar och aprikoser. Snart blev Spanien en av de största producenterna av grödor i Europa, allt tack vare morernas innovativa bevattningstekniker.
Kryddor var en sällsynt vara för européer, och deras mat ansågs ofta intetsägande. Morerna ändrade det genom att ta över hundratals unika kryddor, nya recept och innovativa metoder för att tillaga mat. Denna kulinariska revolution gav upphov till många underbara rätter som vi fortfarande njuter av idag. De moriska kryddmarknaderna var berömda för sin variation och erbjöd valmöjlighet för kockar i alla stilar. Färgerna och dofterna på dessa medeltida marknader var helt otroliga.

Praktisk information på: turismodecordoba.org.

Mer läsvärt, ett par av Gunnars sommarartiklar:

Cartagena och slutstriden DEL 1.
Cartagena och slutstriden DEL 2.


Gunnar Lönn

Jag heter Gunnar Lönn och är en glad pensionär med ett stort intresse för övergivet, historiska platser och häftiga byggnadsverk. Jag har hållit på i många år att besöka dessa typer av sevärdheter, men under de senaste åren har jag också börjat med att dokumentera platser som jag besöker.

Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …