PEDREGALEJO – Den lilla kustpärlan

Pedregalejo

”När du går där över strand och du dröjer lite grand
– du känner nog i Spaniens land en doft av skärgårdsvind.”

Olle Adolfsson

Det skrev Olle Adolfsson i sin visa Skärgårdsbrevet på 50-talet till Sven-Bertil Taube när Sven-Bertil befann sig i Pedregalejo. Och visst hade han rätt – doften av havsvind är det första som möter en när man besöker den lilla kustpärlan Pedregalejo. 

Strandpromenaden sträcker sig längs havet och utsikten är som en vidsträckt havsblå fondvägg. Här finner du charmen i det enkla. Fiskebåtarna och de små husen gör denna lilla fiskeby till ett andrum för Málagaborna, speciellt på helgerna.

Pulserande turiststad

Till helgen, när kryssningsfartygen lägger till i Málagas hamn och turisterna väller in i staden så förvandlas staden till en pulserande turiststad. Gatorna fylls av nyfikna turister som vill ta del av Málagas kultur och utforska de historiska delarna i Centro Histórico . Då väljer många Málagabor att lämna bruset för lugn och ro och finner andrummet öster om Málaga i den lilla charmiga fiskebyn Pedregalejo.  
Att ta lokalbussen till Pedregalejo är enkelt. Bussen går ifrån Alameda Principal vid torget Plaza Marina i den centrala delen av Málaga. Bussresan ger ett intryck av den vackra östra stadsdelen i Málaga, El Limonar. Vill man promenera de ca 5 kilometer längs havet är utsikten magisk och vågorna ger ett lugn bort från staden. Här njuter man av att vara nära havet och här står fiskare längs strandkanten och inväntar dagens fångst.

När du kommer fram till den gamla anrika restaurangen El Balneario är det en fin möjlighet att stanna för en förfriskning. Restaurangen var en gång en kurort, ”balneario”, vilket framgår av den gamla arkitekturen. Kanske är den lilla stranden utanför restaurangen ”Banos del Carmen ” ett av de bästa ställen att ta del av solnedgången över Málaga. Man kan även göra en avstickare in i handelsträdgården Garden El Morlaco på andra sidan gatan och se deras vackra krukor.
Den lilla parken i Pedregalejo blir en oas för människor som finner ro. Yogaövningar utövas till fågelsång och en kvinna använder trädet som redskap för sina konstnärliga övningar. Någon mediterar i skuggan av ett träd. Här finner människor sin plats nära naturen och havet.

Fiskeby med gamla anor

Pedregalejo är en gammal fiskeby och har behållit sin genuina andalusiska känsla. Det maritima arvet har funnits sedan 1600-talet och lever fortfarande kvar i de gamla fiskebåtarna som ligger vid stranden. De kännetecknas av sin vita och blåa färg som är symbol för fiskartraditionen. Fortfarande tillverkas och renoveras båtarna inne på varvet Astilleros Neros, som idag även är ett museum. Nereo är namnet på den grekiska havsguden.

Yogaövningar utövas till fågelsång och en kvinna använder trädet som redskap för sina konstnärliga övningar.

Strandmat förstås

När familj och vänner samlas äter de färsk fisk som grillas direkt på stranden vid någon av de många fiskrestaurangerna längs strandpromenaden Paseo Marítimo el Pedregal.  
Här har chiringuitos fått leva kvar och på de båtformade grillarna, tillagas förutom fisk även skaldjur och andra specialiteter. Att det är populärt råder det ingen tvekan om, då man ser människor köa för att få plats på de traditionella restaurangerna. 

Köerna blir levande när människor kommer samman i gemenskapen. Det är ändå en mycket avslappnad atmosfär och färgglada stolar och parasoller ger en mysig känsla. De har ofta lekfulla konstverk som är skapade och målade av lokala konstnärer. När solen sänker sig över horisonten tänds kulörta lyktor längs strandpromenaden. Vågorna slår in över stranden samtidigt som fiskare lagar sina nät. Doften av mat sprider sig. Här uppskattar man livet genom skönheten i det enkla.

Hus på Pedregalejo.
En glad och stolt husägare
tittar fram från sitt nymålade hus.
Rocío har valt att måla sitt hus
med en glimt till de brasilianska färgerna

Färgglada hus

De gamla fiskarbostäderna längs strandpromenaden har en speciell karaktär och varje hus bär sin historia. De går ofta i arv inom familjerna och de små gränderna och de låga fasaderna bevarar en nära koppling mellan invånarna i byn. Man känner den avslappnade och vänliga stämningen på gatan.
När man går i gränderna ser man fasadernas rika utsmyckning, små färgglada dörrar och blommor i vackra krukor, som ger känslan av att följa i fotspåren av fiskebyns tradition. 
Ett av husen längs strandkanten är målat i gult och grönt och ägaren visar stolt upp sitt hus.
Ägaren Rocío berättar att hon har målat fasaden med en glimt till Brasiliens färger. Hennes hus har kanske bästa läget längs strandpromenaden i Pedregalejo.

Svensk koppling till Pedregalejo


Sven-Bertil Taube hade en stark relation till Spanien och Pedregalejo. På 50-talet tillbringade han tid i Pedregalejo och det var i Málaga Sven-Bertil tog gitarrlektioner. Sven-Bertil bodde tillsammans med sin hund Solo i en fiskestuga nära havet. När Olle Adolfsson kom på besök till sin vän, delade Sven-Bertil sina nya kunskaper från gitarrlektionerna.
Sven-Bertil fick mycket inspiration från området och han har många gånger hyllat skönheten i Pedregalejo. Skärgårdsbrevet som Olle Adolfsson skrev till sin vän i Pedregalejo har blivit en klassiker i den svenska sångskatten.

Pedregalejo är en pärla som öppnar upp för alla besökare under hela året. Det är värt att besöka för att uppleva det spanska vardagslivet och närheten till havet. Dess charm och strandens lugn ger en fristad och trots närheten till Málaga ger det en kontrast och en plats på avstånd från stadens brus.
Det är lätt att förstå att stressade stadsbor finner sitt lugn i Pedregalejo.

Hus på Pedregalejo

Här uppskattar man livet genom skönheten i det enkla.


Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …