Spaniens motsvarighet till Swish tar nya grepp

Swish motsvarighet i Spanien heter Bizum och de går samman med motsvarande betalningstjänster i Portugal och Italien.

Bizum med telefon.

Avsiktsförklaringen för avtalet undertecknades av det spanska mobilbetalningsföretaget Bizum. Italiens bankomatoperatör Bancomat, som driver onlinebetalningstjänsten Bancomat Pay. Samt Portugals SIBS, ägare till mobilbetalningsleverantören MB WAY.

Det innebär att användarna i de tre länderna enkelt kan ”swisha” pengar på en betydligt större marknad. De tre företagen sa gemensamt att deras överenskommelse var öppen för andra europeiska betalningsleverantörer att ansluta sig i ett senare skede.

Bizum, Bancomat Pay och MB WAY tillhandahåller person-till-person och person-till-företag-betalningar för 42,7 miljoner människor i de tre länderna, Under 2023 gjorde de totalt 1,47 miljarder betalningar. Europas betalningsmarknad är fortfarande fragmenterad och finansbranschens tillsynsmyndigheter har efterlyst mer innovation och standardisering i olika länder.

Europeiska företag möter konkurrens från amerikanska rivaler, som inkluderar jättar som PayPal eller etablerade företag som MasterCard och Visa. De tre företagen sa att deras mål är att låta användare göra betalningar från person till person redan 2024. För att sedan utöka utbudet av betalningar de tillhandahåller genom sina system.

Bizums VD Angel Nigorra sa i uttalandet att digitala betalningar sprider sig snabbt och att tillgodose människors betalningsbehov i länderna ”interoperabilitet mellan marknader” är väsentligt. EU:s elektroniska betalningar uppgick till 240 biljoner euro 2021 från 184,2 biljoner euro 2017, förstärkt av covid-19-pandemin, enligt Europeiska kommissionen.

”Vi hoppas att detta bara är det första steget för användare att ha en universell mobil betalningsmetod för sina dagliga transaktioner,” tillade han.

Bara i Spanien har Bizum mer än 25,3 miljoner aktiva användare. De har 38 anslutna banker som Santander och BBVA, och arbetar med 52.400 butiker.

Bizum

Relaterat till betaltjänster i Spanien:

Krångel med betaltjänster i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …