Pensionerad politiker skjuten i Madrid

Alejo Vidal-Quadras Roca, en av grundarna till det högerextrema partiet Vox sköts i huvudet idag torsdag och vårdas nu på sjukhus.

Alejo Vidal-Quadras Roca
Alejo Vidal-Quadras Roca.

Madrids räddningstjänst bekräftade att en 78-årig man behandlades för skottskador efter att ha blivit attackerad runt klockan 13:30 i den centrala stadsdelen Salamanca i Madrid.

Chefen för Madrids räddningstjänst Mariluz Sabin sa att kulan gick genom hans käke. Hon sa att han hade förts till ett lokalt sjukhus men var i stabilt tillstånd.

Medan polisutredningar pågår pekade dagstidningen El Pais på rapporter om att mannen som sköt Vidal-Quadras bar en motorcykelhjälm. Efter att ha avlossat sitt vapen klev mannen upp på en motorcykel som någon annan körde och de flydde båda från brottsplatsen.

Vidal-Quadras var medlem av det konservativa paritet Partido Popular under större delen av sin politiska karriär. Han tjänstgjorde som ledamot av Europaparlamentet 1999 till 2014 och som första vice ordförande i Europaparlamentet 2004 till 2007.

2014 meddelade han att han lämnade det konservativa partiet för att vara med och grunda det högerextrema partiet Vox.

Presidenten för Vox har förklarat sig ”chockad och påverkad” av attacken mot Alejo Vidal-Quadras och har bett att de skyldiga ska ”gripas så snart som möjligt och att ingen någonsin ger dem amnesti”. Abascal har indikerat att det är ”för tidigt” att ha hypoteser om vad som hände. Men har försäkrat att Vox ”inte utesluter någonting alls” och att ”det uppenbarligen verkar som en attack”.

Medlemmar av mordgruppen vid polishögkvarteret i Madrid har tagit hand om utredningarna.

Politiken är just nu mycket turbulent i Spanien, beroende på att en regeringsbildning är på gång. Detta i sin tur beror på det dödläge som uppstod efter senaste valet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …