Polisen i Spanien har upptäckt bedrägerier med jobberbjudanden

Cyberkriminella betalar enkla jobb med mellan 5 och 50 euro innan de ber offren om att betala in en deposition för att tjäna mer pengar.

Cyberkriminella bedrägerier.

Nationalpolisen har upptäckt en betydande ökning av bedrägerier i Málaga genom falska jobberbjudanden som sprids på sociala nätverk. Polisen rapporterade i tisdags att betet vanligtvis är ”ett enkelt och välbetalt arbete”. Som att titta på videor, prenumerera på sidor för att skapa innehåll eller klicka på gilla-knappen på vissa publikationer. ”Efter en första kontakt lurar de offren genom att begära en deposition av pengar i utbyte mot större lönsamhet på framtida beställningar”.

Metoden fungerar så här.

Efter att ha fångat det potentiella offrets uppmärksamhet erbjuder cyberbrottslingarna, som också använder snabbmeddelanden eller webbplatser där användaren registrerar sig, rörliga ekonomiska belopp som sträcker sig mellan 5 och 50 euro för uppgifter som inte kräver utbildning.

Med detta ”modus operandi” börjar arbetaren tjäna små belopp. Provisioner som uppmuntrar och belönar offret utan något annat syfte än att vinna deras förtroende och engagemang i jobbet. När de första lätta och välbetalda inkomsterna har erhållits är offret övertygat om den höga lönsamheten. ”Det är i detta ögonblick som ”arbetsgivaren” begär en insättning eller överföring i utbyte mot större lönsamhet på beställningarna, vilket fullbordar bluffen”.

Utredare från Málagas sektion för cyberkriminalitet har verifierat att cyberbrottslingar i vissa fall ber sina offer om personuppgifter i syfte att använda dem i andra brottsliga former. Som ekonomiskt bedrägeri, identitetsstöld eller smyginstallation av skadlig programvara på offrets dator för att kunna göra ännu mer sofistikerade bedrägerier.

Det bästa skyddet.

För att undvika att bli ett offer för dessa bedrägerier rekommenderar polisen att man misstror alla jobberbjudanden som erbjuder en hög ersättning i utbyte mot en enkel uppgift. Dessutom rekommenderar polisen att aldrig dela personlig information och data som kan användas av tredje part för att begå bedrägeri eller identitetsstöld. Slutligen föreslår de att man kontrollerar äktheten av annonser och de webbplatser där de begär att få registrera personuppgifterna och kontrollera arbetsgivaren.

Bara för att något verkar bra vid första anblicken är det inte nödvändigtvis det.

Ett annat aktuellt bedrägeri: Wangiri.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …