Spanien i beredskap för ovädret Nelson

Påskveckan har fått en regnig och blåsig inledning och nu som lök på laxen väntas ovädret Nelson dra in över landet onsdag den 27 mars.

Stormvarning för ovädret Nelson.
27/3-2024.

OBS! Inga vädervarningar är utfärdade för Kanarieöarna.

Vi skrev för ett par dagar sedan en prognos som lovade att påsken blir blöt och blåsig och så här långt stämmer den på pricken. Men om meteorologerna på Aemet får rätt så blir det bra mycket värre idag med skyfall och vindar på upp till 90 km/h.

Det som har gjort inledningen av veckan ovanligt ostadig var en DANA (isolerad höghöjdsdepression) som ledde till kraftiga regn i norr och i de centrala delarna av Spanien. Något som senare spred sig även söderut och medförde att mängder av påskprocessioner fick ställas in eller avkortas. Det kom snöbyar i Madrid och till och med så långt söderut som i regionen Murcia och i Andalusien. Längst i söder fick Ronda, bergen bakom Málaga, Sierra del las Nieves och Sierra Nevada snö. Även Teneriffa fick sig en omgång snö på Teide och även ön La Palma.

Nelson

Stormen Nelson väntas svepa in från tidig morgon och sätter hela landet i beredskap för skyfall och kraftiga vindar (kuling – storm). Gul och orange vädervarning har aktiverats i 16 autonoma regioner samt städerna Ceuta och Melilla i Nordafrika. Att det blir regn och blåst innebär däremot inte att temperaturerna sjunker. Tvärtom de förväntas stiga till uppemot 23 grader i delar av södra Spanien.

Regionen Murcia, gul varning för vindar upp till 70 km/h och vågor på upp till tre meter. Varningen gäller från 12:00 till midnatt. Cartagenas kommun rekommenderar befolkningen att hålla sig borta från kusten.

Andalusien, det förväntas blåst och regn som kan bli rikligt i hela regionen. Almería förväntas få det värst med en 24-timmars orange varning.

Alicante, gul varning för farliga kustförhållanden med risk för storm under eftermiddagen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …