Polisen i Spanien varnar för falska två-euromynt

Det är inte bara i Spanien som de falska 2-euromynten är i omlopp utan de är distribuerade ut till många länder i Europa.

Falska två-euromynt.

Den spanska nationalpolisen har gett den organiserade brottsligheten ett ordentligt bakslag den här veckan. De har lyckats spränga ett nätverk för förfalskning av två-euromynt. Mynten tillverkades i den lilla staden Villacañas i provinsen Toledo i centrala Spanien. Enligt uppgift skall förfalskningsverkstaden vara en av de största i Europa och den drevs av ett gäng med kinesiskt ursprung.

Enligt myndigheterna skall denna kriminella organisation ha prånglat ut cirka 100.000 förfalskade mynt i Spanien och cirka 400.000 i andra europeiska länder. Detta sofistikerade nätverk använde olika sätt att skicka mynt. Från försäljning till kinesiska medborgare till användning av dem i spelautomater i kasinon och spelhallar.

I operationen greps totalt tio personer vilka anklagas för brotten förfalskning och distribution av förfalskad valuta. Inne i verkstaden kunde två maskiner som kan producera upp till 1.000 mynt per dag, förutom formar och annat material, beslagtas.

Operationen mot detta kriminella gäng som kulminerade nu i veckan, har pågått sedan 2018. Det är resultatet av en viktig utredning som de katalanska myndigheterna har lett hand i hand med Europol.

Så här identifieras de falska två-euromynten.

Först och främst skiljer vikten något från de autentiska. Det går också att göra ett magnettest, fastnar myntet på magneten är det falskt. Kanten på mynten ger också en bra ledtråd om den är slät eller oregelbundet är det troligtvis falskt. Slutligen har autentiska mynt vanligtvis en skarp relief och väl markerade detaljer, de falska är i detta avseendet av sämre utförande.

I tveksamma fall kan man gå till något av riksbankens (Banco de España) kontor eller motsvarande i andra länder. Där kan man få bekräftat om mynten är äkta eller falska.

Relaterat: Falska 100 eurosedlar i omlopp.

Samma video som ovan men i YouTube:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …