Polisen varnar för bedrägeri rörande Covid-19

Guardia Civil uppmärksammar allmänheten på falsk och skadlig e-postkommunikation och visar vad som man skall uppmärksamma.

Bedrägeri på Internet.

Guardia Civil varnar allmänheten i Spanien för att inte falla offer för den senaste internetbluffen. Den ber folk att ladda ner en skadlig fil via ett e-postmeddelande om ett Covid-19-vaccin.

I bluffmejlet står det i ämnesraden: ”Vi har ett brådskande meddelande om den extra dosen av vaccin!”. Det syftar till att få offret att ladda ner en skadlig fil för att sedan få tag på deras personuppgifter, inklusive bankuppgifter.

Resten av e-postmeddelandet informerar mottagaren om att han eller hon har valts ut för att få en extra dos av Covid-19-vaccinet. En varning som verkar vara ”brådskande”. De uppmanar personen att ladda ner ett kort med detaljerna för att ta emot den nya vaccindosen. Bedrägeriet uppmanar sedan användaren att välja typ av vaccin genom att ladda ner en bilaga. Både länken till det förmodade kortet och filen laddar faktiskt ner en .zip-fil som innehåller skadlig programvara.

Mejlet använder hälsoministeriets officiella logotyp och texten innehåller inte lika många stavfel som andra vanliga bedrägerier. Detta bör dock väcka misstankar:

  • Domänen är inte den officiella domänen för den spanska regeringens hälsoministerium.
  • Ämnet är: ”Vi har ett brådskande meddelande om den extra dosen av vaccin”, men ett liknande skulle kunna användas.
  • Den adresserar inte användaren med namn, utan med den e-postadress som den skickas till.
  • Den har några stavfel, men inte de typiska stavfel som är typiska för dessa bedrägliga mej.

Alla misstänkta e-postmeddelanden bör raderas. Om du redan har öppnat den, klicka inte på någon av länkarna. Om du gör det kan det skadliga programmet redan ha laddats ner, då är det lämpligt att kontrollera och skanna hela datorn med ett antivirusprogram.

Tidigare utfärdad bedrägerivarning.

Bedrägerivarning på sociala media.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …