Prinsessan Leonor av Spanien fyller 18 år

Spaniens tronföljerska Prinsessan Leonor fyller 18 år idag den 31 oktober 2023 och blir då den formella arvtagaren till tronen.

Militärakademin.
Militärakademin.

Leonors födelsedag kommer att markeras av en formell ceremoni i det spanska parlamentet, där hon kommer att svära trohet till konstitutionen innan hon tar emot kongressens och senatens medaljer. Prinsessan Leonors födelsedag kommer att bli en utstuderad affär. Det blir mottagning i det kungliga palatset i Madrid, följt av en familjesammankomst i El Pardo-palatset, strax utanför huvudstaden.

Kungafamiljen släppte en hel rad av hittills opublicerade bilder av henne förra veckan. Frisläppandet av bilderna och en serie framträdanden av prinsessan fram till hennes födelsedag bekräftar att hon, efter år av att ha fått sin image noggrant skyddad, nu håller på att bli en mycket offentlig person.

”Leonor kommer att behöva sin egen berättelse”, konstaterade den kungliga kolumnisten Carmen Remírez de Ganuza, och tillade att hon ”kommer att få kontakt med sin egen digitala generation”. Även om den exakta karaktären av den berättelsen ännu inte är klar, har uppbyggnaden av prinsessans uppväxt till vuxen kunglighet gått smidigt.

Bilderna som har släppts täcker mycket av uppväxten.

Prinsessan Leonor
Prinsessan Leonor som ung.

Från nästan nyfödd till att gå på militärhögskolan i Spanien. I maj tog hon examen från UWC Atlantic, en internatskola i Vale of Glamorgan, Wales. Där hon studerade för en International Baccalaureate. När hon tog emot sitt diplom jublade hennes studiekamrater och hennes handledare berömde hennes ”orubbliga passion för att lära, för att förstå människor och att utforska olika perspektiv.”

Den kungliga familjen, examen.
International Baccalaureate.

Den 17 augusti i år började hon på General Military Academy för att påbörja sin 3-åriga militärutbildning. Spansk media följde sedan noga avslutningen av prinsessans grundutbildning på akademin. Leonor, liksom hennes klasskamrater, sågs utföra övningar klädd i basker och därefter ta emot ett ceremoniellt svärd.

Prinsessan gör lumpen.
Treårig militärutbildning.

Kungliga plikter.

Hennes kungliga plikter kom sedan i förgrunden när hon presiderade över utdelningen av utmärkelser för ”Prinsessan av Asturiens pris” den 20 oktober.
Leonor dekorerade individer från en mängd olika områden, inklusive Hollywood-skådespelerskan Meryl Streep och den japanska romanförfattaren Haruki Murakami. Hon försäkrade de närvarande att ”jag förstår och är medveten om mina plikter och vad mitt ansvar innebär”.

Princesa de Asturias 2023
Prinsessan av Asturiens pris 2023.

Men det som ligger bortom hennes kungliga ansvar och plikter är ögonen på den ständigt växande nyfikna allmänheten. Det talas redan om ”Leonormania” mot bakgrund av intresset för hennes stigande stjärnstatus. Det finns ett stort intresse på vad hon har på sig och vilka hon träffar i Spaniens kändiskrets. Hon är redan på väg att bli en del av popkulturen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …