Bedrägerivarning på sociala media

Säkerhetsföretaget Avast har utfärdat en brådskande varning för användare av Instagram och YouTube för en trovärdig bluffvideo.

Bedrägerivarning på sociala media
Instagram och YouTube, varning för bedrägeriförsök.

Säkerhetsföretaget Avast har utfärdat en brådskande varning för användare av Instagram och YouTube för en trovärdig bluffvideo.

Den här videon handlar om en åtta år gammal pojke som säger på ryska att han behöver akut cancerbehandling för sina lungor annars kommer han tyvärr att dö. Bluffen har så här långt varit framgångsrik och har lurat av tusentals personer pengar.

Videon vänder sig framförallt till sårbara och godhjärtade människor som bara vill hjälpa ett litet barn. Som mycket väl skulle kunna ha fastnat i konflikten mellan Ryssland och Ukraina de senaste månaderna.

Bedragarna har hittills lyckats samla in 226.959 euro från 8.600 personer som inte var kloka nog att inse att det var en bluff. Även när de lämnade Instagram eller YouTube för att göra en donation.

Bedräglig webbplats

Något annat som borde ha varit en stor röd flagga för människor som ville donera var webbplatsen som den här sidan låg på. Vilket inte var någon känd webbplats som GoFundMe, istället var det på en webbplats som heter Drove.com. Den har ett mycket lågt förtroendekapital och används ofta av bedragare.

Det här klippet är bara en minut långt men det kan uppfattas som så hjärtskärande att folk har fallit för det. Vilket är mycket olyckligt, men förhoppningsvis kan denna varning för bedrägerier på sociala media bidra till att få stopp på detta.

Bedrägeriförsök på sociala media

I videon är det en ung rysk pojke som talar, men den textad på engelska och franska när han pratar om vad han går igenom och en vädjan om att få behandling. ”Jag vädjar till era hjärtan”, vädjar han. ”Jag vill inte ligga i sängen och kvävas. Ignorera mig inte. Låt mig inte ligga i sängen och lida. Jag är bara 8 år gammal. Jag planerade inte att dö vid åtta år gammal. Lungcancern kan utvecklas och sakta ta mina lungor helt.

Det är lätt att förstå att människors naturliga instinkt att hjälpa och särskilt då ett litet barn är ett framgångsrikt bedrägeri. Men det gäller att vara vaksam på sociala media och kolla upp noga innan man gör några donationer. Vi lär med största sannolikhet få ser fler utav dessa försök till bondfångeri.

Andra bedrägerier

Se upp för falska semesteruthyrningar.
76 gripna i ett nätverk av bedragare.
Varning för nytt betalningsbedrägeri.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …